Kultura



czosnaczek pospolity
Kultura

Składniki na obiad za darmo? Wystarczy iść na łąkę i poszukać… jadalnych chwastów [ZDJĘCIA I PRZEPISY]

Mają różne smaki, tekstury, właściwości, ale łączy je jedno – można je znaleźć na łące, a później wykorzystać do przygotowania posiłków. Mowa o jadalnych chwastach, których wciąż nie doceniamy, a mamy je na wyciągnięcie ręki. Wystarczy spacer za miasto lub wytężenie wzroku na działce. Dziko rosnące rośliny są niepryskane, zdrowsze i… za darmo. Dlatego mają coraz więcej fanów, a dla niektórych nawet jedzenie chwastów, to część życiowej filozofii.

Dostała diagnozę stwardnienia rozsianego i… zaczęła trenować Pole Dance. Rozmowa z tancerką Pauliną Korol

– Jeżeli pomimo swojej choroby i swojego wieku udaje mi się dostać na zawody i móc rywalizować z gwiazdami formatu europejskiego, to jest to dla mnie informacja, że idę w dobrą stronę – mówi tancerka Paulina Korol. W rozmowie z Radiem Gdańsk instruktorka opowiada o swojej pasji i chorobie. Paulina jest instruktorką Pole Dance w gdańskiej szkole tańca.

Przewodnik kulinarny RG: Tawerna Zante, czyli wielka, grecka przygoda

Centra miast są pełne klimatycznych, wystawnych i eleganckich lokali. Ponadto coraz więcej restauracji specjalizuje się w określonej kuchni. Największą popularnością cieszą się lokale serwujące dania orientalne oraz włoskie. Jednakże świat kulinarny jest o wiele bogatszy w różnego rodzaju smaki, wariacje i połączenia. Dlatego wybraliśmy się w nieco mniej popularny kulinarnie zakątek Europy, czyli do greckiej Tawerny Zante.

Ricardo1
Kultura

Przewodnik kulinarny RG: Wyjątkowe miejsce w środku „Krainy Nigdzie”. Trattoria Riccardo w Smołdzińskim Lesie

Nie mogę napisać, że Trattoria Riccardo znajduje się w środku „Krainy Nigdzie”, bo okolice Czołpina to jedno z moich ulubionych miejsc na polskim wybrzeżu Bałtyku. Jeśli jednak w „Krainie Nigdzie” karmią tak, jak u Toskańczyka Riccardo, osiadłego na pomorskiej wsi, to poproszę o azyl kulinarny i obywatelstwo w tym kraju.

kulinarna
Kultura

30 restauracji, a w nich… wyjątkowe menu za kilka złotych. Niedługo kolejny Weekend Kulinarny w Gdyni [MAPA MIEJSC]

Potrawy, oparte na kompozycjach ze świeżych składników prosto od dostawców z Kaszub. Mini dania degustacyjne złożone z tego, co najbardziej wyróżnia restauracje, a jednocześnie zaprezentują esencję smaków Gdyni. 10. edycja Weekendu Kulinarnego już od 24 do 26 sierpnia. Z różnymi smakami miasta będzie można zapoznać się w 30 gdyńskich restauracjach.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj