WoW! Wykłady o Wychowaniu

Podczas kolejnego wykładu z cyklu WoW! Wykłady o Wychowaniu zajmiemy się tematem odżywiania dzieci i młodzieży. Jedzenie jest czynnością ważną nie tylko ze względu na fizjologiczny aspekt zaspokojenia potrzeby głodu, ale również ważnym elementem postaw życiowych pod kątem zachowania zdrowia fizycznego i psychicznego.

Dzieci uczą się nawyków nie tylko odnośnie organizowania siebie i otoczenia, ale również tego, co kładą sobie na talerz. To w okresie dzieciństwa i młodości wytwarzają się przekonania i nawyki zdrowego trybu życia. Dzieci uczą się również w jaki sposób rozładować napięcie, a jedzenie może być w pewnych sytuacjach regulatorem obniżającym stres lub kompensującym np. jakiś rodzaj poczucia pustki wewnętrznej. Jedzenie szerzej pojęte to też sposób spędzania czasu, sposób na budowanie więzi rodzinnych, obchodzenia świąt, tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Przy jedzeniu często rodzina zbiera się i rozmawia. Stół, jedzenie są ważnym atrybutem rodzinnym.

Co rodzice powinni kłaść na talerze dzieciom, jak mówić o jedzeniu, co zrobić, gdy jedzeniu towarzyszy jakiś rodzaj napięcia, jakie okoliczności powinny towarzyszyć posiłkom w rodzinie, jak zauważyć okoliczności, w których dzieci sięgają po ulubione słodycze? Dlaczego jelita są nazywane drugim mózgiem i jaki wpływ mają na myślenie, zachowanie, psychikę? Jakie znaczenie dla zdrowia ma mikrobiom jelitowy? Jak przygotować zdrowy i atrakcyjny posiłek dla dzieci?

To ważne pytania, na które będziemy szukać odpowiedzi podczas wykładu: Zdrowe odżywanie dzieci i młodzieży, a prelegentką będzie pani Marzanna Szymczak- psycholożka i psychodietetyczka.

Zapraszamy 17 maja o godz. 18.00 online na kanale YouTube Zespołu Szkół Jezuitów w Gdyni:
https://youtu.be/8pU4qwSCxig

 

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj