Na co pomaga olej z czarnuszki i dla kogo będzie odpowiedni?

Odpowiednio zbilansowane posiłki powinny być podstawą diety każdego z nas. Nie bez powodu mówi się, że jesteśmy tym, co jemy. Dużo w tym racji – im więcej wartościowych produktów ląduje na Twoim talerzu, tym większe korzyści dla Twojego zdrowia. Wiele osób eliminuje ze swojej diety wszystkie tłuszcze, a to olbrzymi błąd. Te zdrowe są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu na wielu płaszczyznach. Sprawdź, dlaczego olej z czarnuszki powinien znaleźć się w Twojej kuchni lub spiżarni!

Czarnuszka siewna – co warto o niej wiedzieć?

Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to niewielka roślina, która zaliczana jest do rodziny jaskrowatych. Niektórzy znają ją pod nazwą czarnego kminku. Pochodzi ona z terenów, które obecnie należą do Turcji oraz Iraku. Obecnie jednak jej występowanie nie jest już zarezerwowane dla egzotycznych regionów świata. Choć czarnuszka siewna bardzo często pojawia się w basenie Morza Śródziemnego, to w Polsce również można się na nią natknąć. Co więcej – rośnie dziko, ale wiele osób podejmuje się jej uprawy.

Czarnuszkę można bardzo łatwo rozpoznać. Jej cechą charakterystyczną są pojedyncze kwiaty o jasno niebieskich płatkach, które można zauważyć na samym szczycie pędów. Dzięki temu można zauważyć ją z daleka pomimo tego, że najczęściej jej wysokość nie przekracza 40 cm. Owoce czarnuszki siewnej natomiast przyjmują formę zrośniętych ze sobą mieszków, a nasiona wyróżniają się intensywnym zapachem. Ich smak można z powodzeniem określić jako korzenny.

Oprócz czarnuszki siewnej istnieje również czarnuszka egipska. Co ciekawe – różnią się od siebie jedynie miejscem występowania. Nieco inaczej sprawa wygląda w przypadku czarnuszki damasceńskiej, która jest nieco większa niż siewna, a także posiada kwiaty o bardziej intensywnej barwie i zapachu. Z tego względu często wykorzystywana jest w branży florystycznej.
To, co najlepsze dla Twojego zdrowia zaklęte jest w nasionach czarnuszki, z której powstaje olej tłoczony na zimno. Jest bogatym źródłem składników odżywczych, minerałów i witamin, które pozytywnie wpływają na kondycję ludzkiego organizmu.

(fot. materiały prasowe)

Olej z czarnuszki – co zawiera?

Dobrej klasy olej z czarnuszki (https://olini.pl/olej-z-czarnuszki-tloczony-na-zimno-olini) to istne bogactwo cennych dla zdrowia substancji odżywczych, mikro- i makroelementów.  W praktyce mowa m.in. o nienasyconych kwasach tłuszczowych: omega-3, omega-6, jak również omega-9. Taki zestaw to ogromne wsparcie dla Twojego organizmu na wielu płaszczyznach.

Ponadto znajdziesz w nim również fitosterole, które odpowiadają za obniżenie poziomu “złego” cholesterolu czy też stymulację układu immunologicznego. Antyoksydanty z kolei bardzo dobrze radzą sobie ze zwalczaniem wolnych rodników odpowiedzialnych m.in. za powstawanie stanów zapalnych, komórek nowotworowych, jak również przyspieszenie procesów starzenia się.

Co jeszcze? Kompleksowy zestaw witamin, wśród których nie mogło zabraknąć miejsca dla tych z grupy A, B, E i F. Ponadto w oleju z czarnuszki tłoczonym na zimno znajdziesz także biotynę, dzięki której Twoje włosy i skóra nabiorą zdrowego wyglądu.

Sole mineralne w dobrej klasy produktach to m.in. selen, magnez, wapń, cynk, potas, sód czy też żelazo.

Naturalny olej z czarnuszki – na co pomaga?

Regularne spożywanie naturalnego oleju z czarnuszki niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych w duecie z fitosterolami i tymochinonem. Taki zestaw składników wykazuje się zbawiennym działaniem na profil lipidowy. W praktyce oznacza to, że możesz skutecznie obniżyć poziom cholesterolu całkowitego, jak również trójglicerydów. To z koeli bardzo ważny element profilaktyki wielu chorób sercowo-naczyniowych, w tym m.in. miażdżycy.

Nie bez znaczenia pozostaje również związek między przyjmowaniem oleju z czarnuszki tłoczonego na zimno, a obniżeniem ciśnienia tętniczego – zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego.
Sięgnij po niego również z myślą o kompleksowym wsparciu układu pokarmowego. Wspomniany już wcześniej tymochinon hamuje kwasy i jednocześnie pomaga utrzymać warstwę śluzu wyściełającego jelito. To prosta droga m.in. do przeciwdziałania powstawaniu wrzodów żołądka.

Ty lub Twoi bliscy zmagacie się z chorobami układu oddechowego? Olej z czarnuszki stanowi duże wsparcie w leczeniu m.in. astmy i innych dolegliwości dotykających górnych dróg oddechowych. Ponadto warto na niego stawiać, jeśli męczą Cię alergie sezonowe. Wszystko za sprawą tymochinonu, który wykazuje się właściwościami antyhistaminowymi. Możesz skutecznie zmniejszyć podrażnienia śluzówki, jak również zredukować katar w duecie z kaszlem.

Olej z czarnuszki nie bez powodu jest często spożywany przez osoby, które borykają się z osłabieniem kondycji skóry i włosów. Zawarte w niej składniki pomagają w zmniejszeniu widoczności przebarwień, jak również przyspieszeniu gojenia się ran. Ponadto pomagają przywrócić skórze i kosmykom odpowiedni poziom nawilżenia. Olej z czarnuszki siewnej warto suplementować również jako środek łagodzący objawy AZS lub ŁZS.

Artykuł sponsorowany

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj