Poranek – najstarsza pizzeria w Polsce

pizza2

Fot. Radio Gdańsk/puch

Pierwsza pizzeria w Polsce otworzona została w 1974 roku przy ulicy Wojska Polskiego 46 w Słupsku. Dwa lata temu lokal Poranek obchodził 40-lecie istnienia. Na pomysł otworzenia pizzerii wpadł Tadeusz Szołdra z zakładu „Społem” zainspirowany podróżą do Włoch. Jest z nami Wanda Modrzyk z Poranka. Przyniosła dwa rodzaje pizzy – z pieczarkami i z kiełbasą. W mieście jest kilkadziesiąt pizzerii, ale ta jest po prostu kultowa. Jej wystrój nie zmienił się od 40 lat. Magda Świerczyńska-Dolot i Tomasz Galiński muszą na chwilę przestać mówić 😉

wanda1234

Fot. Radio Gdańsk/puch

– Nie ma starszej i smaczniejszej pizzy. Sekretem jest ciasto z farszem. Wszyscy lubią nasze wyroby. Sprzedajemy 600 takich pizz dziennie. Panie, które wyrabiają ciasto, pracują u nas już ładnych parę lat. To też ma duży wpływ na sposób wyrabiania ciasta – tłumaczy pani Wanda. – Pan Szołdra został wysłany do Włoch lub pojechał tam samemu i przywiózł przepis. Ten przepis zmieniał się przez lata. Mamy też specjalne dodatki. Zmielone i duszone mięso, pieczarki. W Poranku, który jest też barem mlecznym, można zjeść obiad, ale wszyscy wpadają na pizzę. Kupują całe blachy, żeby zabrać ją np. do Anglii. Widocznie ta pizza budzi wspomnienia. 

Uwaga!

„Nie prezydent miasta znany, nie Witkacy malowany
Nie drużyna koszykówki, ani słupskie słodkie krówki
Lecz słupską pizzę, co w Poranku wypiekają
Wszyscy od morza aż po góry dobrze znają”

Pani Wanda szuka autora tego wierszyka. Autorze, zgłoś się. Smaczna nagroda cię nie ominie.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj