Maciej Bąk odwiedził Zagrodę Śledziową w Starkowie.
– Póki co jesteśmy pierwsi w Polsce. Jest u nas pierwsze muzeum poświęcone tylko śledziowi, który jest rybką według nas zepchniętą tylko na margines. My chcemy tego śledzia przywrócić na swoje miejsce. Śledź wykarmił całe pokolenia Polaków.
– Nic, co jest śledziowe nie jest nam obce. Mamy śledziowe pamiątki, eksponaty, mamy też dobre rzeczy do jedzenia. Wielu gości, którzy do nas przychodzą, od razu przychodzą do śledzia. Co tydzień zmieniamy u.Teraz mamy hicior, śledź w śmietanie i ziemniaki w mundurkach. Szykujemy kolejny, śledzie będą leżeć w zakwasie z buraków i będą polewane olejem tłoczonym olejem przez naszego znajomego – zapowiada właściciel zagrody Maciej Kieres.
Zrobiło się smacznie! Chyba czas na obiad 😉