Tomasz Patzer opowiada o swojej historii z kaszubskim browarem. – Długo się uczyłem na temat piwa. Ale to nie ma większego znaczenia, jeśli człowieka coś interesuje, to chłonie to wszystko jak gąbka. Poza tym umysł jest wybiórczy, więc ja też nie potrafię zapamiętać wszystkiego.
A skąd bierze się słynny kaszubski chmiel? – Kiedyś hodowano go przy domach. Kobiety zbierały zawiniętą roślinę wokół płota. Teraz jest tylko kilkaset odmian, ale ludzie zaczynają zwracać na to uwagę i od nowa próbują w pewnym sensie odtworzyć nowe-stare gatunki. A co do naszej tajnej receptury, to nawet jeśli ktoś by ją wykradł, to napój nie będzie tak samo smakować, jeśli będzie zrobiony nawet 100 metrów dalej niż teraz – opowiada nam Tomasz Patzer.
Browar wygląda imponująco. Fot. Radio Gdańsk/Andrzej Dubas