Wędzona sielawa najsmaczniejszą rybą? „Tak mówią tylko ci, którzy nie jedli naszej pieczonej”

browargoscie

Tomasz Patzer i Elżbieta Szybowska opowiadali o browarze w Kościerzynie.

 

Słynny browar w Kościerzynie to miejsce, w których polecają między innymi kąpiele piwne. Naszymi gośćmi są pracownicy browaru Tomasz Patzer (piwowar) i Elżbieta Szybowska (przewodniczka).

– Nawet na mapach międzywojennych Kościerzyna znajdowała się na mapach piwnych. Akurat nasz browar został założony w 1856 roku i był jednym z większych i więcej znaczących browarów na terenach dzisiejszej Polski – opowiada Tomasz Patzer.

W browarze można zjeść między innymi sielawę. – Wędzona sielawa niekoniecznie jest najlepsza na świecie. Ona jest pospolita. Nie wszyscy za to znają upieczoną sielawę, dobrze przyprawioną. Ją można u nas zjeść i po to między innymi ludzie przyjeżdżają. Co do samego piwa, to mówiono, że jest tak wspaniała, bo jest robiona na bazie naszej kościerskiej wody, czystej i pysznej – mówi pani Elżbieta.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj