Naszym gościem jest Mateusz Słomiński, który opowiada o kaszubskiej kuchni.
Co to są pulki? To ziemniaki w mundurkach, podawane ze śledziem.
Są też prażonki – ziemniaki obtaczane w ziołach, solą, z cebulką, ze śledziem. Przykrywa się i praży. – Pyszne, chociaż bardzo słone danie – mówi nasz gość.
– Mamy ruchanki, które są także tradycją. Są też inne ciasta drożdżowe. Ale to upowszechniło się wraz z pojawieniem się drożdży piekarskich.
Czym się wyróżniają ruchanki wdzydzkie? – Tutaj dodaje się mniej drożdży, są bardziej chlebowate, niż na przykład pelplińskie. Używa się mąki żytnej, pszennej. Dodaje się także wody bądź mleka. Wypiekano oczywiście na smalcu, nie na oleju.
Nie dziwcie się więc, że znikamy na godzinkę, żeby spróbować tych pyszności 😉