Meldujemy się na rynku! Zaczynamy kręcić lody z Andrzejem Wrzoskiewiczem

staro18

Goście lodziarni Andrzeja Wrzoskiewicza. Fot. Radio Gdańsk/Dominika Raszkiewicz

Ze Stada Ogierów przenosimy się na rynek w Starogardzie Gdańskim. Nasz wóz satelitarny zaparkował na południowej stronie rynku, przed lodziarnią Wrzoskiewicz. Dziś sprzedawane są m.in. smaki szafran, miodula (na bazie kociewskiego miodu) i słony karmel.

staro17Lodów od Andrzeja Wrzoskiewicza spróbowała Oliwia. Werdykt? Przepyszne! Fot. Radio Gdańsk/Dominika Raszkiewicz

Gospodarz tego miejsca – Andrzej Wrzoskiewicz uczy nas, jak wyrabia się pyszne lody naturalne. – Trzeba przede wszystkim korzystać z naturalnych, dobrych jakościowo surowców. Lody trzeba na początku „sfrezować”, w drewnianym pojemniku umieszczamy truskawki i lód i po prostu kręcimy korbką. Dziś korzysta się z wielu maszyn do frezowania, ale dla oczu klienta najatrakcyjniejsze są te o pionowym kształcie. Takie pełne frezowanie powinno trwa ok. 10-15 minut.

staro20Maszyna do frezowania lodów. Fot. Radio Gdańsk/Dominika Raszkiewicz

Wrzoskiewicz dodaje, że tworzenie lodów naturalnych to w pewnym sensie rzemiosło. – Wielu z nas żyje w dobie internetu i szybkiej konsumpcji. Takie zajęcie to zdrowy produkt, a do tego spotkania z ludźmi. Sama przyjemność – opowiada.

staro16Dziś w sprzedaży są m.in. szafran i słony karmel. Spory jest wybór sorbetów (wiśnia, truskawka, mango) Fot. Radio Gdańsk/Dominika Raszkiewicz

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj