I przechodzimy do kulinarnej części naszego programu. Restauracja Campanula znajduje się tuż obok wejścia głównego do Pałacu Przebendowskich i ma naprawdę dobre opinie. Zaprosiliśmy jej przedstawicieli: Katarzynę Polańską, Wojciecha Karbowskiego i Marcina Kołodziejczyka.
– Zamysłem naszej restauracji było otwarcie takiego miejsca, którego w Wejherowie jeszcze nie ma. Chcieliśmy, żeby u nas była kuchnia śródziemnomorska, łączenie smaków i stawianie na produkty ekologiczne – opowiada Katarzyna Polańska, menadżerka.
– Chcieliśmy, żeby każdy znalazł sobie odpowiednie danie, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Jako, że nasza siedziba mieści się w budynku muzeum, to mamy też tradycyjne kaszubskie danie. Na przykład polewka kaszubska cieszy się popularnością szczególnie wśród turystów – dodaje Wojciech Karbowski, właściciel restauracji.
Szefem kuchni w Campanuli jest 25-letni Marcin Kołodziejczyk. Jakie pozycje są najlepsze według niego? – Bardzo dobrze „schodzą” steki i ryby. Ważne jest dobre przygotowanie steku, niektórzy porównują nasz do tych amerykańskich. Tutaj kluczowe jest wysmażenie w takim stopniu, jaki zażyczy sobie klient. Zdarzają się też krwiste – mówi.