„Najważniejsze jest śniadanie”. Pomorskie szkoły promują zdrowe odżywianie

Otyłość jest chorobą XXI wieku, cierpi na nią co czwarty Polak i co piąta Polka, a problem często zaczyna się w dzieciństwie. W związku z Światowym Dniem Walki z Otyłością nasz reporter sprawdził jak wygląda żywienie w pomorskich szkołach. Dzieciom ze Szkoły Podstawowej nr 69 w Gdańsku, kucharki przyrządziły na obiad rosół, ziemniaki bez tłuszczu i sznycel bez panierki. Kucharka Wiesława Korol podkreśla, że ważne jest aby potrawy które są przyrządzane dla najmłodszych były zdrowe, beztłuszczowe i zawierały jak najwięcej witamin. W związku z tym dzieci dostają surówki, np. mizerię i do picia kompot.

W szkole, którą odwiedził nasz reporter nie ma sklepiku, a dzieci w czasie przerwy otrzymują od nauczycieli warzywa i owoce. – Pani w koszyku na przerwie przynosi nam jabłka, marchewki albo gruszki. Niedawno była u nas pani dietetyczka, która mówiła, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie – mówiła jedna z uczennic z klasy I.

Z badań przeprowadzonych przez TNS Polska wynika, że 40 procent nastolatków codziennie je słodycze i to między innymi jeden z powodów, że w ciągu 20 lat trzykrotnie wzrosła w naszym kraju liczba otyłych młodych ludzi.

Według specjalistów, przyczyną nadwagi i otyłości są często restrykcyjne diety. Racjonalne i regularne odżywianie się, w tym jedzenie śniadań, powinno pomóc w utrzymaniu właściwej masy ciała. Na filmie poniżej dietetyczka Anna Szczygłowska opowiada o prawidłowej diecie dzieci. Szczygłowska wyjaśniła również co należy zrobić, gdy dziecko jest otyłe.

Otyłość zwiększa ryzyko zapadania między innymi na nadciśnienie, cukrzycę i choroby serca. Wyjątkowo duża otyłość może prowadzić do niepełnosprawności. Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia w XXI wieku grozi nam epidemia otyłości.

{flv}7461{/flv}
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj