TOWARZYSKIE JABŁONIE
Szacuje się, że w naszym kraju działa 200-250 tys. gospodarstw, które utrzymują się głównie ze sprzedaży jabłek, a sady jabłoniowe zajmują prawie 170 tys. ha powierzchni. Jabłonie nie są wymagającymi roślinami – rosną w każdych warunkach, zarówno w lekkiej ziemi, jak i glebie gliniastej. Najlepiej odpowiada im podłoże bogate w kompost. Same się nie zapylają, potrzebują „towarzystwa” innych jabłoni.
Zbiory przypadają na koniec września i październik, dlatego najświeższe jabłka możemy dostać na targach w sezonie jesiennym. Po zastosowaniu odpowiedniej obróbki termicznej i nasycenia dwutlenkiem węgla, owoce mogą pozostać świeże przez cały rok. Na całym świecie występuje niemal 60 odmian jabłek, z czego w Polsce na masową skalę produkowanych jest około 15. Wśród najpopularniejszych są:
GALA – Zbierana jest najwcześniej, już od końca września. Ma mocno czerwony kolor skórki i żołtawo-kremowy miąższ. Owoce mają jedną wadę – skłonność do pękania przy szypułce, kiedy zbyt długo wiszą na drzewach bądź spadną na nie obfite deszcze. Wtedy nie nadają się do przechowywania. Pododmianą Gali jest Royal Gala, rozpowszechniona w Europie Zachodniej.
LIGOL – Jedno z największych jabłek, ma zielony kolor i charakterystyczny ciemnoczerwony rumieniec, którego wielkość i intensywność zależy od warunków, w których jabłko dojrzewało. Ma intensywny aromat i soczysty, lekko kwaskowaty miąższ. Ligole dostępne są od października do czerwca.
JONAGOLD – Odmiana o bardzo dużych, stożkowatych owocach, dostępna od października do maja. Skórka jest zielonkawożółta, jeden na osiem owoców posiada paskowany rumieniec. Miąższ jest bardzo aromatyczny, o bardzo korzystnym stosunku cukrów do kwasów, dlatego smak określa się jako „miodową słodycz z kwaskową nutą”.
ANTONÓWKA – Ma średniej wielkości niesymetryczne owoce. Skórka jest zielona bądź słomkowa, czasem ze słabym różowawym rumieńcem. Smak jest lekko kwaskowaty, a zapach landrynkowy. Owoce są dość twarde, dlatego antonówka świetnie nadaje się na soki, susz i mus.
JEDNO JABŁKO DZIENNIE TRZYMA LEKARZA Z DALEKA ODE MNIE
Jabłka mają wiele zdrowotnych właściwości. Są bogate w witaminy A, C, wiele rodzajów witaminy B oraz beta-karoten. Są również źródłem węglowodanów i błonnika, dlatego pomagają walczyć z cholesterolem. Zawartość pożytecznych składników zależy od miejsca, w którym rósł owoc, sposobu uprawy czy czynników klimatycznych.
Ponadto, jabłka są „eliksirem młodości” – zawierają antyoksydanty, które przedłużają życie komórek ludzkiego organizmu. Owoce usprawniają też proces trawienia, a spożywane na surowo mają niską wartość indeksu glikemicznego, dlatego mogą je jeść nawet osoby chorujące na cukrzycę i hiperglikemię.
Warto jednak pamiętać, że swoje dobroczynne właściwości jabłka tracą przy obróbce termicznej oraz w przypadku obicia. Uszkodzone jabłka szybciej się psują, fermentują i zaczynają wytwarzać toksyczne substancje. Ponieważ pleśń szybko przedostaje się do środka owocu, obite jabłko najlepiej wyrzucić, a nie jedynie odcinać odbarwiony fragment.