Tybetańskie pierożki i węgierskie ciastka na II Zlocie Food Trucków w Gdańsku

00000patronat

Ponad dwadzieścia samochodów, a w nich przysmaki niemal ze wszystkich zakątków świata. W najbliższy weekend w Gdańsku – Matarni odbędzie się II Festiwal Smaków Food Trucków. Będzie można spróbować m.in. belgijskich frytek, tybetańskich pierożków i amerykańskich pastrami. Pierwsze food trucki na Pomorzu pojawiły się trzy lata temu i od razu zyskały uznanie wśród trójmiejskich smakoszy. Uwielbiane są zwłaszcza przez studentów, dla których są dobrą alternatywą dla fast foodów. Posiłki z mobilnych restauracji są tanie i zdrowe, najczęściej przygotowywane na oczach kupujących. Można mieć pewność, że składniki są świeże.

Na II Zlot Food Trucków przyjedzie aż 25 ciężarówek z całej Polski. Będą wśród nich sprzedawcy tradycyjnych burgerów, ale i kiełbasek, pastrami, ciastek i frytek, przygotowywanych według różnych europejskich receptur. Z kolei do picia sprzedawcy proponują kultową fritz-colę w wielu smakach oraz po raz pierwszy na tego typu imprezie – piwo z kija.

Między autami rozstawiony zostanie ogromny namiot z ponad setką miejsc siedzących. Przygotowano też wiele atrakcji towarzyszących – pokaz amerykańskich aut, plac zabaw dla dzieci i konkursy. Z kolei w specjalnym ambulansie będzie można oddać krew dla chorych.

II Zlot Food Trucków odbędzie się w w dniach 18-19 października na terenie Parku Handlowego Matarnia w Gdańsku. Food trucki otwarte będą w godz. 12:00-20:00.

dr/mat


Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj