Idealna kuchnia. Poznaj sześć zasad jej dobrego zaprojektowania

kuchnia swiatlo

kuchnia blatźródło: freeimages.com

DREWNO CZY KAMIEŃ? PŁYTKI CZY SZKŁO?

Każdy materiał, z którego wykonamy kuchnię ma swoje wady i zalety. Najtańsze zestawy można kupić niemal w każdym markecie budowlanym, ale nie są to trwałe rozwiązania. Lepiej zainwestować w bardziej trwałe płyty, z których wykonane są kuchnie oferowane w sklepach z meblami. Można także zamówić szafki w wyspecjalizowanych salonach lub u stolarza. To zdecydowanie najdroższy wariant, ale dający możliwość wykorzystania każdego centymetra. Kupując gotowe meble, musimy nastawić się na to, że w niektórych miejscach będą listwy maskujące.

Fronty szafek decydują o charakterze kuchni. Wytrzymałe są lakierowane z płyty MDF, są mniej narażone na zniszczenie niż fronty fornirowane, których odnowienie jest droższe. Jednak w kuchni z błyszczącymi powierzchniami nie polecamy rodzinom z małymi dziećmi. Każde dotknięcie będzie widoczne. Warto zainwestować w solidne zawiasy i mechanizmy wysuwania szuflad.

Najpopularniejszym elementem umieszczanym między szafkami dolnymi a górnymi są płytki, ale wiele osób często decyduje się także na szkło. Jeśli jest ono odpowiednio wzmocnione i nie musimy wycinać w nim miejsca na kontakt, to niewiele ryzykujemy. Natomiast stal to skazanie siebie na wieczne polerowanie powierzchni.

Najtrwalsze blaty są wykonane z kamienia, np. granitu. Szafki, na którym ma być umieszczony tak ciężki blat, muszą być odpowiednio wzmocnione. Kamień należy impregnować, podobnie jak drewno. Płyty z laminatu są tańsze, ale zazwyczaj już po kilku latach należy je wymienić. A szacuje się, że przeciętnie kuchnia powinna wystarczyć na ok. 20 lat.

Marzena Bakowska
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj