Pod hasłem „Kochaj swoje kości. Zadbaj o swoją przyszłość” obchodzony jest dziś Światowy Dzień Osteoporozy. Choroba ta jest spowodowana nadmierną utratą tkanki kostnej i potocznie określana jako „cichy złodziej kości”.
Reumatolog doktor Maria Rell-Bakalarska wyjaśnia, że po 50. roku życia następuje stopniowy zanik masy kostnej o 1 procent rocznie. U osoby chorej na osteoporozę kości są tak słabe, że do złamania może dojść w wyniku potknięcia i upadku. W zaawansowanej osteoporozie nawet kichnięcie może spowodować złamanie żeber lub kręgów.
Reumatolog podkreśla, że osteoporozie można zapobiegać poprzez aktywność fizyczną, odpowiednią dietę oraz przyjmowanie suplementów z wapniem i witaminą D3.
CO TRZEBA ZJEŚĆ, BY DOSTARCZYĆ ORGANIZMOWI ODPOWIEDNIĄ ILOŚĆ WAPNIA?
Doktor Maria Rell-Bakalarska uważa, że stosując nawet zbilansowaną dietę, nie jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości wapnia, bo jest go za mało w poszczególnych produktach. Dzienną dawkę wapnia zapewniają na przykład:
– litr mleka,
– litr kefiru,
– 15 dekagramów sera żółtego,
– półtora kilo twarogu
– 3 puszki sardynek w oleju.
W Polsce na osteoporozę cierpi prawie 3 miliony osób. Większość z nich stanowią kobiety.
Schemat porównujący prawidłową budowę układu kostnego (lewa) ze zamianami w osteoporozie (prawa). Fot. Blausen.com staff. „Blausen gallery 2014”
IAR/puch