7 produktów, od których przyszłe mamy muszą trzymać się z daleka [RADY POŁOŻNEJ]

Koper Marzena, położna

Nie jedz za dwoje, ale dla dwojga, ta zasada powinna obowiązywać wszystkie przyszłe mamy. Kobieta w ciąży musi myśleć o zdrowym odżywianiu, bo to co „zainwestuje” w posiłki, da efekty w postaci prawidłowego rozwoju dziecka. Wiele przyszłych mam zarzuca w tym czasie dietę, uważając że jeść trzeba więcej, bo dziecko tego potrzebuje.

Nic bardziej mylnego, bo nie liczy się ilość ale jakość posiłków. Sporo jest także produktów, których jeść się nie powinno, albo wręcz nie wolno.

ALKOHOL CAŁKOWICIE ZAKAZANY

– Przyszła mama nie powinna pić alkoholu – mówi Marzena Koper, doświadczona położna z jednego z gdańskich szpitali, prowadząca Szkołę Rodzenia „Nie pękaj” w Gdańsku. – Alkohol jest zabroniony w każdej postaci, także w czekoladkach, albo nawet w płynach kosmetycznych, które mogą wchłaniać się przez skórę. Nie wolno pić, jeść ani smarować się takimi środkami.

Położna dodaje, że alkohol trzeba odstawić na cały okres ciąży i karmienia piersią. Jeśli kobieta ciężarna wypije lampkę wina, albo piwo, to jej dziecko pije razem z nią. – To nie wymysł, ale prawda udowodniona naukowo. Organizm dziecka nie ma mechanizmów obronnych, jego wątroba nie jest rozwinięta i nie potrafi eliminować alkoholu – dodaje Marzena Koper.

Kobieta nie musi wcale pić dużo alkoholu, żeby zaszkodzić dziecku. Wystarczy niewielka ilość, by doszło np. do zmian w mózgu i układzie nerwowym. Dzieci pijących matek są często opóźnione w rozwoju fizycznym i intelektualnym.

WĄTRÓBKA TEŻ ZAKAZANA

Trzeba pamiętać, że wątróbka zawiera duże ilości witaminy A i jej nadmiar może spowodować wystąpienie wad wrodzonych u dziecka. Wątróbka dodawana jest do wielu produktów, jest m.in w pasztetach i pasztetówkach. Jednorazowe jej zjedzenie nie zaszkodzi, ale umiar jest wskazany – tłumaczy położna Marzena Koper. Trzeba pamiętać też, żeby nie przyjmować witaminy A w suplementach, bo kumuluje się w organizmie mamy i dziecko jest stale narażone na jej podwyższone stężenie.

SERY PLEŚNIOWE

Dbająca o zdrowie mama nie powinna jeść serów pleśniowych na zimno, z uwagi na ryzyko zakażenia bakteriami Listerii. Można sery te jeść np. po usmażeniu. Kobiety w ciąży dużo bardziej są narażone na różnego rodzaju infekcje i zatrucia pokarmowe, dlatego z diety powinno się eliminować potencjalnie groźne produkty. Nie wskazane są też sery typu feta.

– Lepiej zrezygnować też z oscypka, który robi się z niepasteryzowanego mleka, które może być źródłem bakterii – wyjaśnia położna.

SUROWE RYBY

Kupując ryby należy zwrócić uwagę na obszar skąd pochodzą. Najbezpieczniejsze są te pochodzące z Morza Północnego, Norweskiego i Oceanu Atlantyckiego. Specjaliści nie polecają ciężarnym śledzi i łososi pochodzących z Bałtyku. Ryby te mogą być skażone związkami rtęci, niebezpiecznymi dla płodu. Nie powinno się jeść także drapieżnych ryb m.in tuńczyka, rekina, marlina, miecznika i makreli.

– W okresie ciąży najlepiej zrezygnować także z potraw z użyciem surowego mięsa ryb i owoców morza np. krewetek, ostryg, tatara, sushi i ryb wędzonych na zimno. Podobnie jak w przypadku serów, mogą one zawierać bakterie Listerii – dodaje Marzena Koper.

ciaza2fot.pixabay.com

SZCZAW, RABARBAR I SZPINAK

Są one źródłem niebezpiecznych dla organizmu szczawianów, które zmniejszają wchłanianie wapnia i żelaza. Osoby nadmiernie je spożywające mają ich podwyższony poziom, co może powodować kamicę nerkową.

ZUPY I SOSY W PROSZKU

Zawierają izomery trans, które znajdują się w przemysłowo utwardzanych tłuszczach. Są one m.in. w produktach typu fast food, chipsach, zupach i sosach w proszku, ciastkach, batonikach itp. – Nadmierne jedzenie takich produktów może zaburzyć rozwój dziecka i sprzyjać podwyższeniu stężenia cholesterolu we krwi. Wśród zakazanych produktów są m.in chipsy, zawierające oprócz tego zbyt wiele soli.

ZIOŁA

Przyszłe mamy powinny unikać niektórych ziół. Na przykład tymianek, lubczyk i rozmaryn mają działanie rozkurczające. Nadmiernie stosowane mogą wywołać bóle brzucha a nawet krwotoki. Z kolei cząber to zioło, które może spowodować przekrwienie narządów rodnych. Ciężarnym zaleca się całkowitą rezygnację z niego w drugim i trzecim trymestrze ciąży.

ILE ZDROWO PRZYBRAĆ NA WADZE?

Jeśli jesteś szczupła a wręcz możesz mieć niedowagę, to doświadczona położna radzi nie przybrać w ciąży więcej niż 12-18 kg. Jeśli przed ciążą miałaś nadwagę musisz uważać by w jej trakcie nie zachorować na cukrzycę typu 2, albo nadciśnienie. Zalecany przyrost masy ciała to 7-12 kg. Jeśli twoja waga przed zajściem w ciążę była prawidłowa, to właściwy przyrost masy w ciągu 9 miesięcy powinien wynieść 12-16 kg.

Joanna Matuszewska
Napisz do autorki: j.matuszewska@radiogdansk.pl

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj