Pasztet bez mięsa i sernik bez sera. Takie cuda można skosztować na jarmarku wielkanocnym w Elblągu. W centrum „Światowid” w wydarzeniu o nazwie „Pogrzeb żuru i śledzia” bierze udział 50 wystawców. To producenci naturalnej żywności oraz artyści sztuki ludowej.
– Słowem jest w co zaopatrzyć swoje spiżarnie przed świętami i czym ozdobić świąteczne stoły. A wszystko zdrowe i naturalne – zapewniają sprzedawcy.
– Oprócz wędlin mamy także własny chleb i drożdżówki. To produkty z wiejskich jaj i prawdziwego masła. Spokojnie do świąt można trzymać – zachwalała pani Krystyna z ekofarmy „Vitalis”.
Na jarmarku dominują rękodzieła sztuki ludowej. Kolorowe zajączki, koguciki, a nawet świnki i żaby poprzebierane w spódniczki baletowe. Nie brak także przepięknych jaj oraz wianków dla dziewcząt przystępujących do komunii.
PRZYGOTOWANIA DLA „ZABIEGANYCH”
Wystawcy żywności sprzedają własne i naturalne wyroby, m.in. pieczywo, miody, czekolady czy powidła. Dla najbardziej zabieganych, którzy nie mają czasu na samodzielnie przygotowanie potraw, są produkty, które często goszczą na wielkanocnym stole, czyli chrzany, żury, wędliny, a także ciasta i ciasteczka.
Dla wegan i wegetarian przygotowano chociażby warzywne pasztety na bazie soczewicy i kaszy jaglanej. Na stoiskach nabyć można również produkty prozdrowotne, które wzmacniają odporność, oczyszczają drogi oddechowe i bronią przed chorobami. Mowa tu chociażby o sokach z bzu, aronii i mniszka lekarskiego.
TO TAKŻE DOBRA ZABAWA DLA DZIECI
– Dla rodziców, którzy chcą spokojnie pooglądać stoiska przygotowano specjalne stoisko plastyczne, na którym ich dzieci mogą własnoręcznie przygotować ozdoby świąteczne.
„Pogrzeb żuru i śledzia” odbywa się w Centrum Spotkań Europejskich „Światowid” w Elblągu. Podczas Jarmarku rozdawano wielkanocną publikację przygotowaną przez Regionalną Pracownię Digitalizacji. Znalazły się w niej świąteczne życzenia, regionalne zwyczaje i obrzędy wielkanocne, przepisy na zrobienie wielkanocnej palmy i uroczych mini mazurków, a także naturalne sposoby na malowanie pisanek. Można się z niej dowiedzieć, co powinno znaleźć się na wielkanocnych stole i w koszyczku oraz dlaczego jajka, chleb, sól czy kiełbasa są tak ściśle związane z tymi świętami.
Marek Nowosad/hb