Barszcz Sosnowskiego znowu w natarciu. Leśnicy ostrzegają [NA CO UWAŻAĆ]

Barszcz Sosnowskiego nadal groźny. Występuje w prawie 270 zakątkach województwa. Roślina jest najbardziej niebezpieczna latem. Pod wpływem wysokich temperatur wydziela olejki eteryczne, które mogą poparzyć skórę. – Barszcz można pokonać tylko systematycznością – mówią leśnicy.

– Kontakt z barszczem Sosnowskiego jest szczególnie niebezpieczny dla dzieci i osób zajmujących się utrzymaniem zieleni. Zawiera bowiem furanokumarynę, która w kontakcie ze słońcem może doprowadzić do poparzeń, zaczerwienienia skóry i poparzeń. Po zetknięciu się z toksycznym związkiem należy niezwłocznie umyć poparzone miejsca wodą z mydłem i unikać kontaktu ze światłem – przestrzega Monika Stormowska-Rekowska ze starogardzkiego sanepidu.

ŁATWO SIĘ ROZPRZESTRZENIA

Barszcz Sosnowskiego trafił do Polski w latach 50. Początkowo był wykorzystywany jako zielona pasza dla zwierząt. Po niedługim czasie, z powodu problemów z uprawą i zbiorem, głównie ze względu na zagrożenie dla zdrowia, uprawy były porzucane. Gatunek okazał się przybyszem bardzo kłopotliwym. Naukowcy szacują, że nasionami z hektara zbiorów można obsiać nawet 200 kolejnych. Dzięki temu roślina jest bardzo inwazyjna i trudna do wyplenienia. 

Jak wynika z danych portalu barszcz.edu.pl, w województwie pomorskim zgłoszono prawie 270 miejsc występowania niebezpiecznej rośliny. Poważny problem mają mieszkańcy gminy Kępice, gdzie barszcz zajął 70 hektarów. Samorządowcy do walki z nim kupili bawet specjalnego drona. Ale są też prostsze metody.

JAK ZWALCZYĆ?

– Są dwie metody zwalczania tej rośliny. Mechaniczna, która opiera się na koszeniu i wykopywaniu roślin oraz chemiczna. Przy jej zastosowaniu wykorzystujemy środki chwastobójcze. Jednak najlepsze efekty daje połączenie obu sposobów. Barszcz można pokonać tylko systematycznością – mówi Karol Skonieczny ze starogardzkiego nadleśnictwa.

W Polsce żyje kilka gatunków, które na pierwszy rzut oka przypominają barszcz Sosnowskiego. Są o wiele niższe i mniejsze. A przede wszystkim niegroźne dla ludzi. Zazwyczaj występują w lasach i na łąkąch. Do najczęściej mylonych gatunków należą: barszcz zwyczajny – dawniej stosowany jako przyprawa, dzięgiel leśny oraz arcydzięgiel litwor, który jest pod ochroną.

 

Tomasz Gdaniec/mar

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj