Uwaga, jedzenie tej kiełbasy może być groźne dla zdrowia! Znaleziono w niej niebezpieczne bakterie

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bakteriami Listeria monocytogenes, które wykryto w produkcie „Kiełbasa śląska z szynki ekstra” o numerze partii 04128 i terminie przydatności do spożycia 15.07.2018. Jedzenie kiełbasy z tej partii może być groźne dla zdrowia. Producentem kiełbasy są Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. w Drobinie. Bakterie wykryto w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej.

 
ZAGROŻENIE DLA ZDROWIA

GIS poinformował we wtorek – w tzw. ostrzeżeniu publicznym dot. żywności – że firma rozpoczęła proces wycofywania kwestionowanej partii produktu. Proces ten jest nadzorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

GIS wskazuje, że nie należy spożywać kiełbasy o numerze partii wskazanej w komunikacie, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

 
WYCOFANIE PRODUKTU

Zakłady poinformowały konsumentów – m.in. za pośrednictwem swojej strony internetowej – o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. W swoim oświadczeniu firma zapewnia, że bezpieczeństwo konsumentów jest dla niej najważniejsze i informuje, że „wraz z działaniami naprawczymi prowadzi wnikliwe obserwacje mające na celu ustalenie przyczyn potencjalnych niezgodności”.

 
Listeria monocytogenes to gatunek względnie beztlenowej, wewnątrzkomórkowo żyjącej bakterii. Jest jednym z najbardziej zjadliwych patogenów przenoszonych przez żywność (20 do 30 procent infekcji kończy się śmiercią), na przykład w Stanach Zjednoczonych jest ona odpowiedzialna za około 2500 zachorowań i 500 zgonów rocznie (9,7 przypadków zachorowań na milion mieszkańców), powodując tym samym większą śmiertelność niż na przykład salmonella.
 
PAP/mili
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj