Masz w lodówce surowe jajka? Sanepid ostrzega przed pałeczkami salmonella, które pojawiły się na skorupkach

Uwaga na pałeczki salmonella, które pojawiły się na skorupkach jaj. Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, obecność bakterii salmonella z grupy OD wykryto na powierzchni skorupek jaj w 1 z 5 badanych próbek.

Chodzi o świeże jaja firmy „Jajo Wojciechowicz”, klasa świeżości A, kategoria wagowa M-średnie (63g>masa>53 g). Termin przydatności do spożycia to 12.05.2019. Kod na skorupkach jaj – 3PL 02181303, numer zakładu pakowania jaj: PL 02185903 WE.

WYCOFANE ZE SKLEPÓW

O wyniku badania Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Środzie Śląskiej, gdzie działalność prowadzi producent jaj, zarząd sklepu NETTO Sp. z o.o. w Kobylance, w którym pobrano próbkę oraz producenta kwestionowanej próbki. NETTO Sp. z o.o. poinformowała, że w dniu 30.04.2019 r. ww. jaja zostały usunięte ze sklepów tej sieci.

Sanepid podkreśla, że nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.

Producent – JAJO – WOJCIECHOWICZ Wojciech Wojciechowicz Wróblowice, ul. Innowacyjna 22, 55-630 Miękinia.

oprac. mar

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj