Uwaga na pałeczki salmonella, które pojawiły się na skorupkach jaj. Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, obecność bakterii salmonella z grupy OD wykryto na powierzchni skorupek jaj w 1 z 5 badanych próbek.
Chodzi o świeże jaja firmy „Jajo Wojciechowicz”, klasa świeżości A, kategoria wagowa M-średnie (63g>masa>53 g). Termin przydatności do spożycia to 12.05.2019. Kod na skorupkach jaj – 3PL 02181303, numer zakładu pakowania jaj: PL 02185903 WE.
WYCOFANE ZE SKLEPÓW
O wyniku badania Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Środzie Śląskiej, gdzie działalność prowadzi producent jaj, zarząd sklepu NETTO Sp. z o.o. w Kobylance, w którym pobrano próbkę oraz producenta kwestionowanej próbki. NETTO Sp. z o.o. poinformowała, że w dniu 30.04.2019 r. ww. jaja zostały usunięte ze sklepów tej sieci.
Sanepid podkreśla, że nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.
oprac. mar