Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bakteriami Listeria monocytogenes, które znaleziono w jednej z partii sera żółtego Gouda wyprodukowanego przez Spółdzielnię Mleczarską RYKI.
Bakterie Listeria monocytogenes po spożyciu mogą wywołać chorobę zwaną „listeriozą”. Jak można przeczytać na stronie GIS-u, listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź też przez spożycie skażonej żywności. Drogą do zakażenia mogą być przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe i łożysko.
SZCZEGÓŁY DOTYCZĄCE ZAKAŻONEJ PARTII
Produkt – Ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry
Producent: Spółdzielnia Mleczarska Ryki, ul. Żytnia 3, 08-500 Ryki, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE
Numer partii: 290351
Data minimalnej trwałości: 06.09.2019
ZALECENIA DLA KONSUMENTÓW
Bardzo ważne jest, żeby sprawdzić, czy nie posiada się niebezpieczniej partii produktu. W przypadku wystąpienia objawów listerozy, należny niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.