W serze znanej marki wykryto niebezpieczne bakterie. Interweniuje Główny Inspektorat Sanitarny

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bakteriami Listeria monocytogenes, które znaleziono w jednej z partii sera żółtego Gouda wyprodukowanego przez Spółdzielnię Mleczarską RYKI.
Bakterie Listeria monocytogenes po spożyciu mogą wywołać chorobę zwaną „listeriozą”. Jak można przeczytać na stronie GIS-u, listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź też przez spożycie skażonej żywności. Drogą do zakażenia mogą być przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe i łożysko.

OBJAWY MOGĄ BYĆ NIEBEZPIECZNE

Podczas leczenia listeriozy stosuje się antybiotyki. U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia. Ale u kobiet w ciąży, po okresie inkubacji, mogą już wystąpić objawy podobne do tych, które występują podczas grypy, a także te, które wynikają z zapalenia dróg moczowych. Może dochodzić nawet do obumarcia płodu lub wrodzonej listeriozy u noworodka. U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

SZCZEGÓŁY DOTYCZĄCE ZAKAŻONEJ PARTII

Produkt – Ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry
Producent: Spółdzielnia Mleczarska Ryki, ul. Żytnia 3, 08-500 Ryki, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE
Numer partii: 290351
Data minimalnej trwałości: 06.09.2019

Fot: www.gis.gov.pl


ZALECENIA DLA KONSUMENTÓW

Bardzo ważne jest, żeby sprawdzić, czy nie posiada się niebezpieczniej partii produktu. W przypadku wystąpienia  objawów listerozy, należny niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
oprac. bn
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj