Za nami kolejna edycja Kolacji Szefów Kuchni. Rekordowa zbiórka na szczytny cel

DSC04019

Aż 34 tysiące złotych udało się zebrać podczas tegorocznej edycji Kolacji Szefów Kuchni na Stadionie Energa Gdańsk. Pieniądze pochodzą z licytacji i przekazane zostaną na szczytny cel – kampanię społeczną „Odważni Wygrywają”, promującą profilaktykę raka jądra. Kolacja Szefów Kuchni to coroczne spotkanie najlepszych szefów kuchni z Trójmiasta i miłośników dobrego smaku. Wszystkich łączy jedno – chęć pomagania.

– Naszym celem jest dzielenie się smakiem i kulinarną pasją, ale przede wszystkim integrowanie szefów kuchni i promowanie trójmiejskiej gastronomii – podkreśla Philippe Abraham, pomysłodawca akcji.

MENU Z LOKALNYCH PRODUKTÓW

W tym roku dla ponad 200 gości w sali z widokiem na murawę Stadionu Energa gotowało 10 szefów kuchni. Siedmiodaniowe, autorskie menu, przygotowane na oczach widzów, stworzyli szefowie w składzie: Philippe Abraham, Rafał Wałęsa, Jacek Koprowski, Marcin Popielarz, Damian Mazurowski, Paweł Wątor, Przemek Woźny, Paweł Stawicki, Tomasz Koprowski Chef Grand, Slawomir Hahn oraz zaproszeni goście: Sylwester Lis – szef kuchni w lokalu Góralska Tradycja oraz Patryk Szczepański, trójmiejski cukiernik, właściciel firmy szkoleniowo doradczej Pure Sugar.

Menu opierało się na lokalnych produktach. Nie zabrakło więc gęsiny, brukwi i pomorskich grzybów.

 

(fot. Radio Gdańsk/Ewelina Potocka)

Goście wylicytowali m.in. vouchery do restauracji, rękawice bokserskie Dariusza Michalczewskiego, judogę Pawła Nastuli, profesjonalny nóż do kuchni czy ekspres do kawy.

– W sumie z licytacji uzbieraliśmy 34 tysiące złotych. To rekordowa suma. Jesteśmy przeszczęśliwi – mówi Beata Abramowska, koordynatorka Kolacji Szefów Kuchni.
 

DSC03983

(fot. Radio Gdańsk/Ewelina Potocka)

Pieniądze przekazane zostaną na kampanię społeczną „Odważni Wygrywają”, promującą profilaktykę raka jądra. 

Ewelina Potocka/mrud

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj