Jak kupić rybę i nie przepłacić? I jak sprawdzić, czy jest świeża? Porady rybaka, kucharza i sprzedawcy

Wigilijny stół bez ryby? Polakom trudno to sobie nawet wyobrazić. To okres, w którym ryby sprzedają się znakomicie. Niestety nie wszyscy sprzedawcy są uczciwi. Zdarza się też, że nie są przestrzegane procedury w czasie transportu ryb. Jak podpowiadają zapytani przez naszego reportera rybak, kucharz i sprzedawca, by ocenić stan ryby, najpierw trzeba jej zajrzeć w oczy.

Inspekcja handlowa najczęściej stwierdza zbyt dużą ilość glazury przy rybach mrożonych. Oznacza to po prostu, że zamiast płacić za mięso ryby, płacimy za wodę. Na skórze ryb nie powinno być także zażółceń. Bacznie trzeba zwracać uwagę na termin przydatności do spożycia. Pamiętajmy, że im bardziej przetworzona jest żywność, tym łatwiej zamaskować jej zły stan. O tym, jak rozpoznać, czy ryba jest świeża, nawet ta już wyfiletowana mówią specjaliści.

Posłuchaj materiału Piotra Puchalskiego:

CO SPRAWDZIĆ KUPUJĄC RYBĘ?

– czy ryba ma przeźroczysty śluz,
– czy ma wypukłe błyszczące oczy,
– czy skrzela ma jasnoróżowe lub czerwone,
– czy nie ma za dużo glazury (przyjmuje się, że do zamrożenia ryby wystarczy 5 procent glazury).

 

W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości, zawsze można zwrócić się po poradę konsumencką do Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gdańsku. Porady są bezpłatne, można zadzwonić pod nr 341-46-75, wewnętrzny 32 lub wysłać zgłoszenie na sekretariat@ihgd.pl.

Piotr Puchalski
Napisz do autora: p.puchalski@radiogdansk.pl

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj