Fefernuski kociewskie, bómbómy z dekla, albo sznëka z glancã. Tradycyjne pomorskie przysmaki na tłusty czwartek

Jeśli „zwykłe” pączki już Wam się przejadły, to warto poszukać słodkiej alternatywy. Z pomocą przychodzą tradycyjne i regionalne produkty, o których możemy się dowiedzieć z portalu DANE.gov.pl. Tylko uwaga – jak ostrzega Ministerstwo Cyfryzacji – apetyt rośnie w miarę klikania!

Jak mówi przesąd – zjedzenie pączka w tłusty czwartek jest warunkiem powodzenia przez pozostałą część roku. Szczęście to ważna sprawa, dlatego dla własnego dobra w czwartek odradzamy liczenie kalorii. A nawet zachęcamy do uzupełnienia ich tradycyjnymi produktami.

GROCHOWINKI KOCIEWSKIE

Słyszeliście o grochownikach kociewskich? Swoją nazwę wzięły od wyglądu. Po usmażeniu przypominają… wysuszone strąki grochu lub fasoli. Ponoć różnią się od tradycyjnych faworków. Są od nich bardziej chrupiące i lekko drożdżowe w smaku.

Między innymi o tym produkcie dowiedzieliśmy się ze strony internetowej ministerstwa. Można tam także przeczytać np. takie nazwy jak: młodzowy kuch z kruszonką, cytronszpajza oraz wiejska kociewska drożdżówka kiszona. Brzmi ciekawie? To sprawdźcie jakie jeszcze pomorskie produkty można zjeść zamiast pączków:

Chleb słowiński
Fefernuski kociewskie
Grochowinki kociewskie (chruściki, faworki)
Kaszubski chleb żytni na ziemniakach
Kaszubski sernik z ziemniakami
Marcepanowe serduszka z Piekła
Rogalik z wiśniami
Wianek debrzneński
Piernik z kamionki
Kociewski chleb wiejski na serwatce
Wiejska kociewska drożdżówka kiszona
Ruchanki
Szpajza, cytronszpajza – deser jajeczny, krem jajeczny
Mleko gdańskie
Pùrcle kaszubskie (pączki)
Chleb pumpernikiel
Kaszubski kuch marchewny
Kukle kaszubskie
Tort gdański
Wafle gdańskie
Chleb z Pirsna
Bómbómy z dekla
Bałabuchy marzęcińskie
Amoniaczki – ciasteczka na niedzielę
Sznëka z glancã (drożdżówka z lukrem)
Pùlwerkùch / deszny kùch (ciasto proszkowe)
Kaszubskie orzechy z marchwi
Kaszubski chleb żytni
Kapuśniaczki żuławskie

CIASTKA ZE SKWAREK

Jak wyjrzymy poza województwo pomorskie, to dowiemy się, że pączki nadziewane mięsem to niekoniecznie relikt przeszłości. Województwa opolskie i łódzkie szczycą się m.in. ciasteczkami ze… skwarek. W Opolskiem to ciastka ze szpyrek, a w Łódzkiem – słoninki.

AMONIACZKI ALBO PRALINY

Jeśli natomiast ktoś woli ciastka, to na liście można znaleźć też m.in. smalcówki – ciastka kręcone z maszynki (woj. lubuskie), amoniaczki – ciasteczka na niedzielę (woj. kujawsko-pomorskie) czy całuski pszczelowolskie (woj. lubelskie). Miłośnicy ciast też znajdą coś dla siebie. Warto poznać kretowinę, czyli ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym – przysmak z woj. opolskiego oraz tort z fasoli Piękny Jaś – spécialité de la maison z Podkarpacia. Jest też… jeż z woj. opolskiego, czyli ciasto tortowe z masą kremową z czarnej porzeczki.

Ciekawie brzmi także pralina z Lublina, czyli „wyjątkowe połączenie wysokiej jakości czekolady z kremową masą o różnych smakach lub z bardzo gęstym i wyrazistym nadzieniem owocowym”. Podobno historia pralin sięga nawet XVII wieku! A tym, co nie lubią, kiedy jest zbyt słodko, ministerstwo proponuje tort chlebowy z Korniakowa (woj. podkarpackie).

Słodkie, słone – nieważne. Ważne, by tego dnia zjeść coś smacznego. Bo w tłusty czwartek kalorie się nie liczą! 

mim

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj