Kolejny piątek i kolejna kulinarna podróż po świecie. Tym razem Tomasz Jakubiak zabierze nas do Meksyku. Oczywiście w „Kuchni Jakubiaka w Radiu Gdańsk” pojawi się także Ewelina Potocka. Co tym razem przygotujemy? Jeśli Meksyk, to przepyszne burrito – z szarpaną wieprzowiną, guacamole, ryżem i gotowaną fasolą. Danie nie jest trudne do przygotowania i do tego smakuje obłędnie. Poniżej dokładna instrukcja, jak je przyrządzić:
Przepis na sześć porcji burrito:
1 kg łopatki wieprzowej
Po płaskiej łyżce: kmin rzymski / kolendra ziarno / papryka słodka wędzona i papryka ostra / sól / pieprz
1 czerwona papryka
Puszka krojonych pomidorów
Papryka chipotle
Dwie szklanki wody
3 białe cebule
4 ząbki czosnku
Szynkę wieprzowa pokrój na 5 kawałków. Cebulę pokrój w ćwiartki, a paprykę w grubą kostkę. W rondlu rozgrzej olej i przesmaż cebulę wraz z mięsem aż się przyrumieni. Dodaj paprykę, czosnek, wszystkie suche przyprawy oraz krojone pomidory. Zalej wodą tak, aby mięso było przykryte i gotuj na małym ogniu około godziny. Gdy mięso będzie miękkie, za pomocą widelca porozrywaj je i trzymaj w tym pysznym sosie.
6x tortilla
3 dojrzałe awokado
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
Płaska łyżeczka kminu rzymskiego
Sól
Pomidor
Łyżka posiekanej kolendry
Sok z 3 limonek
1 papryczka chili
Awokado obierz ze skóry i na desce rozgnieć za pomocą widelca na miazgę. Dodaj posiekaną w drobną kosteczkę cebulę, starty czosnek, posiekane w kostkę pomidory, posikane chilli, sok z limonki, kolendrę, kmin i sól. Wszystko wymieszaj i odstaw.
Szklanka ryżu
Łyżeczka kurkumy
Ryż ugotuj na sypko w proporcji z wodą 2 do 1 – 2 porcje wody i 1 ryżu. Ryż po ugotowaniu wymieszaj z kurkuma.
Szklanka fasoli – najlepiej „pawie oko”
Świeża kolendra
4 łyżki soku z limonki
Łyżeczka kminu rzymskiego
Łyżeczka słodkiej papryki
Pół łyżeczki kakao
Ugotuj fasolę, dodaj do niej sok z limonki i suche przyprawy. Całość zblenduj aż do jednolitej konsystencji.
Premiera nowego odcinka „Kuchni Jakubiaka w Radiu Gdańsk” w każdy piątek po godz. 16:00 na antenie Radia Gdańsk oraz na stronie internetowej, gdzie znajdą się wszystkie przepisy oraz wersja telewizyjna audycji. Cały cykl liczyć będzie dziewięć odcinków zrealizowanych w całości w Radiu Gdańsk.
Partnerami audycji są: Restauracja Taco, Gadus, Przetwórstwo Mięsne Lis oraz Jaguar Gdańsk.
oprac. pOr