W teorii patio Radia Gdańsk, a w praktyce – USA. A tam na stołach króluje co? Nie trzeba się długo głowić nad odpowiedzią. Oczywiście stek! Tomek Jakubiak i Ewelina Potocka w kolejnym odcinku „Kuchni Jakubiaka w Radiu Gdańsk” przenieśli się do Stanów Zjednoczonych.
W piątkowym programie wybraliśmy się w podróż do USA, gdzie wszędzie, na każdym rogu, znajdziemy miejsce, w którym podadzą nam, choćby w środku nocy, porządny kawał dobrej jakości wołowiny. Nasz kulinarny duet wziął więc na tapet stek i odkrył tajniki przygotowywania tego mięsa.
– Przenosimy się dzisiaj do Stanów Zjednoczonych, gdzie co króluje? Oczywiście, steki! Kocham taką wołowinę – wyjawił Tomek Jakubiak. – Zaczniemy od dodatków, czyli od puree ziemniaczanego. W Stanach takie pojęcie jak „delikatne puree” nie istnieje i zaraz wyjaśnię, dlaczego – dodał.
(Fot. Radio Gdańsk/Roman Jocher)
SKŁADNIKI:
dobry stek wołowy
oliwa
łyżka papryki chipotle
20 dekagramów ziemniaków puree
2 ząbki czosnku
1 cebula
Pół szklanki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
Ćwierć szklanki maślanki
2 łyżki startego sera cheddar
Ćwierć główki sałaty lodowej
Oliwa do smażenia
Ćwierć szklanki kwaśnej śmietany
Sok z cytryny
Grill /dwie patelnie/miska szklana/deska do podania
oprac. ako