Zatłoczone ulice, jedzenie serwowane wszędzie i o każdej porze, gwar, turyści i słońce – tak w skrócie opisać można Bangkok. I choć nie patio Radia Gdańsk nie odzwierciedla tego wizualnie, to kulinarnie było nam bliżej niż kiedykolwiek. W kolejnym odcinku „Kuchni Jakubiaka w Radiu Gdańsk” odwiedzimy Tajlandię.
Ewelina Potocka i Tomek Jakubiak uwielbiają tę część świata – Tajlandia to kolorowy kraj pełen oryginalnych smaków. Z tej okazji przygotowali „mięsne chipsy” z dipem.
– To pachnie już niesamowicie. Ten jaśmin, którego aromat podczas prażenia unosi się w powietrzu, to zapach, którym pachnie cała Tajlandia – zdradził Tomek Jakubiak.
(Fot. Radio Gdańsk)
Karkówka smażona w ryżu jaśminowym / salsa z ostrych papryczek i kolendry
30 dekagramów karkówki surowej
Sól / kmin rzymski / sproszkowana kolendra po pół łyżeczki
4 łyżki ryżu jaśminowego
Olej do smażenia
Garść kolendry świeżej
2 łyżki sosu rybnego
2 ząbki czosnku
2 zielone papryczki chili
1 cebulka szalotka
2 łyżki jasnego sosu sojowego
Sok z 2 limonek
ako