Powrót do normalności w sztumskim szpitalu, publikacja o historii Powiśla i zapomniane tradycje kulinarne w Rakowcu [WIADOMOŚCI REGIONALNE]

Powrót do normalności w sztumskim szpitalu. Placówka wznowiła działalność Szpitalnego Oddziału Ratunkowego i kilku innych oddziałów. W zeszłym tygodniu wstrzymano przyjmowanie pacjentów w związku z zakażeniami koronawirusem wśród personelu.

SOR działa w zmniejszonym składzie osobowym, dwóch lekarzy nadal pozostaje na kwarantannie. Oddział chirurgiczny wznowił planowane przyjęcia. Zdezynfekowano całą część rehabilitacyjną i reumatologiczną, w związku z czym wznowiono przyjmowanie pacjentów także na te oddziały.

Na poniedziałek, 19 października, zaplanowano otwarcie przyjęć do oddziału rehabilitacji kardiologicznej. Trzy potwierdzone przypadki zakażenia koronawirusem wśród personelu z oddziału rehabilitacji mogą przełożyć się na okresowy przestój w przyjmowaniu pacjentów na rehabilitację neurologiczną i ogólnoustrojową stacjonarną. Wszystkie pozostałe oddziały sztumskiego szpitala działają normalnie.


Jesień i zbliżająca się zima nie wpłyną na tempo prac przy budowie drogi wodnej łączącej Zatokę Gdańską z Zalewem Wiślanym. Inwestor zapewnia, że roboty będą prowadzone bez jakichkolwiek przerw.

– Te prace uzależnione od warunków hydrometereologicznych – od strony Zatoki Gdańskiej budowa portu osłonowego i kończenie pogrążania ścianek na falochrony, później realizacja narzutów kamiennych i te prace związane z pogłębianiem akwenu – one będą realizowane zgodnie z harmonogramem, tak, abyśmy w tym miejscu mogli przyjmować statki z kruszywem i innymi materiałami budowlanymi – powiedział Radiu Gdańsk dyrektor Urzędu Morskiego Wiesław Piotrzkowski.

W jesiennych i zimowych miesiącach będą również kontynuowane prace przy budowie sztucznej wyspy na Zalewie Wiślanym. Inwestycja ma zostać zakończona w drugiej połowie 2022 roku.


Powiślańska Grupa Działania przygotowała kolejną publikację z historycznymi fotografiami. Tym razem społecznicy poszli śladami działaczy plebiscytowych na Powiślu. Zebrano sto fotografii, a do szukania historycznych tropów zaangażowano także mieszkańców.

Publikacja powstaje jako część projektu dofinansowanego z Funduszu Akumulator Społeczny. Trafiła już do druku, będzie dystrybuowana bezpłatnie wśród mieszkańców Sztumu i okolic. Ukaże się w połowie listopada.


Zapomniane tradycje kulinarne w Rakowcu w powiecie tczewskim. Gminny Ośrodek Kultury w Kwidzynie przeprowadził dla Kół Gospodyń Wiejskich nietypowe warsztaty kulinarne.

– Panie poznały tajniki przygotowania dań z dzika i jelenia. W trakcie spotkań nie zabrakło degustacji dań przygotowanych przez profesjonalnego kucharza. Inicjatorem tego projektu była grupa nieformalna „Kulinarne Trio” – zdradził dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Kwidzynie Norbert Cesarz.

Efektem warsztatów ma być wydanie przepisów kuchni myśliwskiej w broszurce pod nazwą „Dziczyzna. Zapomniany przysmak szlachty”. Publikacja ma ukazać się w przyszłym roku.

 

Filip Jędruch/am

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj