Materiał do druku 3D, receptura leczniczego piwa i bakteria do wzrostu roślin. Przed naukowcami z Gdyni nie lada wyzwanie

Gdy większość z nas będzie korzystać z uroków lata, w murach Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego Gdynia, studenci będą opracowywać prototyp innowacyjnego materiału do druku 3D, badać możliwość wykorzystania bakterii do wzrostu roślin oraz pracować nad współczesną recepturą wytwarzanego od XV wieku przez gdańszczan piwa jopejskiego.

W przyszłym tygodniu rozpoczyna się 8. edycja programu stażowego InnovaBio Pomorze, a wraz z nią pierwsze spotkania zespołów badawczych, które zapoczątkują prace nad rzeczywistymi projektami, zleconymi przez firmy funkcjonujące na rynku.

INNOWACJE W BIOTECHNOLOGII

InnovaBio Pomorze to cykliczny program organizowany przez Bio Laboratorium | PPNT Gdynia skierowany do studentów nauk biologicznych. W przeciągu kilkunastu tygodni zespoły badawcze pracują nad projektami zleconymi przez firmy z sektora life science. Po etapie szkoleń i treningów umiejętności przechodzą do realizacji zadań w porozumieniu z przedsiębiorcą.

Podczas tegorocznej edycji, adepci prac badawczo–rozwojowych pochylą się nad arcyciekawymi tematami, które być może pozwolą zlecającymi je przedsiębiorcom na wprowadzenie zupełnie nowych produktów na rynek.

PRZYJAZNY ŚRODOWISKU MATERIAŁ DO DRUKU 3D
 
Tegorocznym tematem przewodnim prowadzonych badań będzie analiza chemiczna i mikrobiologia. Zespoły pracować będą nad trzema zagadnieniami.

Pierwszy z nich to: „Opracowanie nowego materiału dla potrzeb wytwarzania addytywnego inicjowanego światłem”. Projekt ma na celu opracowanie prototypu nietoksycznego i przyjaznego środowisku materiału do druku 3D – światłoutwardzalnego, np. żywicy oraz przeprowadzenie prób utwardzania. Materiał powinien wykazywać utwardzanie pod wpływem światła i być łatwy w eksploatacji.

RECEPTURA GDAŃSKIEGO PIWA Z XV WIEKU

Kolejny zespół badaczy, w ramach projektu „Izolacja i identyfikacja populacji mikroorganizmów w piwie jopejskim”, będzie pracował nad recepturą gdańskiego specjału, wychwalanego za swoje lecznicze właściwości, którego tradycja wytwarzania sięga 1449 roku. Piwo jopejskie to produkt alkoholowy powstały w wyniku tzw. fermentacji spontanicznej – zaszczepione drobnoustrojami obecnymi naturalnie w powietrzu. Otrzymywane w ten sposób piwo jest ciemnobrązowe, bardzo bogate i słodkie w smaku. Celem projektu jest izolacja i identyfikacja mikroorganizmów biorących udział w fermentacji i obecnych w gotowym produkcie oraz ocena ich pod kątem bezpieczeństwa żywności w kwestii jego współczesnego wytwarzania.

BAKTERIE DO WZROSTU I STYMULACJI ROŚLIN

Trzecia ekipa naukowców, pod okiem ekspertów PPNT Gdynia | Bio Laboratorium będzie realizowała projekt pt. „Jakościowe i ilościowe oznaczenie metabolitów podczas hodowli reaktorowych/w kolbach” polegający na oznaczeniu metabolitów wytworzonych przez bakterie w procesie hodowli. Zgodnie z założeniami projektu, określenie profilu metabolicznego danych bakterii pozwoli na poznanie mechanizmów działania tych drobnoustrojów, a w konsekwencji pozwoli określić ich potencjał w stymulowaniu wzrostu i rozwoju roślin.

– Przed młodymi naukowcami nie lada wyzwania, ale również możliwość zdobycia bezcennego, zawodowego doświadczenia w toku prac nad realnymi projektami badawczo–rozwojowymi. Na każdym etapie programu będziemy starali się ich wspierać i służyć swoją wiedzą i doświadczeniem, aby efekty mogły posłużyć do rozwoju produktów i usług zlecających je przedsiębiorców – komentuje dr Joanna Głowacka z PPNT Gdynia | Bio Laboratorium.

REZULTAT BADAŃ JUŻ JESIENIĄ
 
Jakie efekty uda się uzyskać w murach laboratoriów Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego Gdynia, przekonamy się na jesieni, gdy uczestnicy programu zaprezentują rezultaty swoich badań podczas Konferencji Młodych Naukowców, która w tym roku zaplanowana jest na listopad.

źródło: gdynia.pl/mm

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj