95 milionów złotych kosztowała budowa oczyszczalni ścieków w Cukrowni Malbork. We wtorek, 29 października, odbyło się jej uroczyste otwarcie. To jeden z najnowocześniejszych tego typu obiektów w Polsce.
Budowa nowej oczyszczalni ścieków w Cukrowni Malbork trwała nieco ponad rok. Jej średnia wydajność to 6 tysięcy metrów sześciennych na dobę. Przewidziano zatem pewien zapas na zwiększenie mocy przerobowych. – To szereg potężnych zbiorników i mikroorganizmów – mówi dyrektor Cukrowni Malbork Mariusz Kaźmierczak. – Oczyszczalnia pozwoli przerobić 100 proc. produkowanych ścieków przemysłowych w okresie trwania kampanii od września do stycznia – dodaje.
KONIEC UCIĄŻLIWEGO ODORU
Do tej pory zanieczyszczona woda była gromadzona w specjalnych odstojnikach koło cukrowni i przez cały rok była podczyszczana, a następnie oddawana do miejskiej oczyszczalni ścieków. To także wpływało na odór, który unosił się w okolicach zakładu. Teraz woda, która powstanie w wyniku obróbki buraków cukrowych, zostanie oczyszczona w zakładzie, a następnie Kanałem Ulgi trafi bezpośrednio do rzeki Nogat.
– Burak w 70 procentach składa się z wody, a jej nadmiar w procesie obróbki jest odprowadzany. To są ogromne ilości wody, na przyjęcie której musiała być przygotowana miejska oczyszczalnia ścieków – wyjaśnia prezes Krajowej Grupy Spożywczej Marek Zagórski. – Teraz około 10-15 procent mocy przerobowych miejskiej oczyszczalni ścieków zostanie uwolnionych. Wydaje się, że to również dobra informacja dla tamtego zakładu, który zyskuje możliwość podłączenia do swojej sieci nowych miejscowości. Dla nas natomiast było to zwieńczenie gigantycznego procesu inwestycyjnego w malborskiej cukrowni – dodaje.
A mowa między innymi o gruntownej modernizacji gospodarki cieplnej oraz instalacji systemu oczyszczania spalin. W sumie w ciągu ostatnich 8 lat remonty i modernizacje Cukrowni Malbork kosztowały około pół miliarda złotych.
PLANY PRODUKCYJNE CUKROWNI
Plany obróbki także są ambitne. Podczas tej kampanii zakład planuje przerobić około 1,05 miliona ton buraka cukrowego. Powstanie z tego 150 tysięcy ton cukru, ale także produkty uboczne, takie jak melasa czy wysłodki.
Informowaliśmy o tym w artykule: Malborska cukrownia rozpoczyna kampanię produkcyjną. W tym roku wyjątkowo wcześnie
Mateusz Czerwiński/raf