Miody, propolis, sprzęt do hodowli pszczół, wykłady naukowe i zwiedzania pasiek. W Ustce trwa XXXIII Wojewódzki Dzień Pszczelarza. Kilkanaście stoisk z całego województwa przyciągnęło jak pszczoły do miodu tysiące turystów, którzy chcieli spróbować tych naturalnych słodkości.
Wśród pszczelarzy nie brakowało bardzo młodych ludzi którzy zajmują się pszczelarstwem, tak jak zajmowali się ich rodzice.
– Rodzice zajmowali się tym kilkadziesiąt lat i przekazali mi ta wiedzę podczas pracy w pasiece – mówi Michał Wiąckiewicz z pasieki „Pszczółka”. – Trzeba się cały czas kształcić, czasem nocami i wyedukować się, aby prowadzić taką pasiekę profesjonalnie – dodaje.
Stoisko z akcesoriami dla pszczelarzy (Fot. Radio Gdańsk/Marcin Kamiński)
Jak mówią pszczelarze, najważniejsze jest w miodzie mleczko pszczele, dodawane podczas wychowywania młodych pokoleń pszczół.
– To mleczko ma doskonałe właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne, powodujące, że miód działa przy przeziębieniu, grypie i na inne schorzenia – twierdzi Michał Wiąckiewicz.
ZNANY OD TYSIĄCLECI
Miód to znany od tysiącleci środek na przeziębienia, przyspiesza gojenie ran, wzmacnia odporność i koi nerwy. Miód jest niezastąpionym źródłem witamin A, B1, B2, B6, B12, C, a także kwasu foliowego i biotyny. Bogaty jest w mikroelementy – m.in.: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo. Ze względu na obecność pyłków kwiatowych, miód może jednak wywoływać reakcje alergiczne, dlatego nie zaleca się go podawać dzieciom poniżej 1 roku życia.
Miód jest nie tylko zdrowy, lecz także bardzo smaczny (Fot. Radio Gdańsk/Marcin Kamiński)
Marcin Kamiński/jr