Za trzy miesiące mączkarnia we Włynkówku rozpocznie produkcję, zapewnia prezes Pauli Fish Sławomir Gojdź. Nowy zakład będzie przerabiać maksymalnie 200 ton szproty i śledzia na dobę.
Naczelny Sąd Administracyjny właśnie oddalił skargę kasacyjną Generalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w sprawie jej budowy. Decyzja jest ostateczna.
– W fabryce właśnie montowany jest najlepszy na świecie sprzęt, nie ma więc się czego obawiać, że będzie nieprzyjemny dla mieszkańców zapach – mówi prezes Pauli Fish Sławomir Gojdź. – Będzie tutaj przerabiana świeża ryba pelagiczna, czyli szprot i śledź. Nie będzie żadnych innych zwierząt, koni, krów czy świń – zapewnia.
KONTROWERSJE
Budowa mączkarni we Włynkówku wzbudzała wiele kontrowersji i prowokowała do protestów okolicznych mieszkańców. Przedstawiciel komitetu protestacyjnego przeciwko budowie mączkarni w rozmowie z Radiem Gdańsk poinformował, że nie będzie komentować zamkniętej przez NSA sprawy.
POTENTAT PRZETWÓRSTWA
Paula Fish będzie przetwarzać w mączkarni 30 tys. ton szprot i śledzia rocznie. Dodatkowo przerabiane będzie 15 tys. ton łososia. Oprócz mączki na miejscu produkowane będzie 4 tys. ton oleju rybnego.
Marcin Kamiński