Kimchi i ryby wędzone dymem z torfu na świątecznym stole? Współczesna wigilijna kuchnia [POSŁUCHAJ]

Czy i jak zmienia się wigilijna kuchnia? Czy nadal jesteśmy tradycjonalistami? Ryby wędzone torfem, kimchi, pierogi w stylu japońskim nadziewane mięsem – to tylko niektóre propozycje i dania pojawiające się na świątecznym stole. Rafał Niewiarowski, kucharz, szef kuchni i właściciel restauracji „Dym na Wodzie” był gościem piątkowego programu miejskiego Radia Gdańsk w Słupsku.

– Dzisiaj w Polsce są modne steki, proponuję więc kupić wołowe serce, rozciąć na płaty komory, wyczyścić z błonek, zanurzyć w solance na godzinę, osuszyć, popieprzyć,króciutko smażyć na klarowanym maśle z dwóch stron i mamy krwisty stek – doradzał mistrz kuchni.
 

Posłuchaj całej rozmowy:

 

 

Marcin Kamiński/pb

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj