Okazuje się, że kwiaty można kisić. I to na wiele sposobów. „Są jadalne, zdrowe oraz mają niesamowity smak”

Wiosna to idealny czas na kiszenie kwiatów. Większość jest jadalna i smaczna – twierdzi Marcin Kisielewski, nauczyciel fizyki, matematyki i informatyki w Zespole Szkół Mechanicznych i Logistycznych w Słupsku, a prywatnie pasjonat kiszenia.


– Najbardziej lubię kiszone begonie, ale smaczne są też kwiaty jabłoni. Nie polecam kiszenia tulipanów, są szkodliwe, ale pole do popisu jest bardzo duże. Można dokładać kwiaty do kiszenia owoców czy warzyw, na przykład ogórków czy marchewki, ale można również kisić wyłącznie kwiaty. Mają niesamowity smak. Można też do kiszonych kwiatów dodawać liść laurowy, czosnek czy koper. Wszystko to kwestia smaku i upodobań – mówi Marcin Kisielewski, który był gościem miejskiego programu Radia Gdańsk Studio Słupsk 102 FM.

Całej rozmowy można posłuchać poniżej

 

Przemysław Woś/am

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj