„Dobry posiłek” serwują szpitalu. Program Ministerstwa Zdrowia realizowany w Słupsku

(fot. Szpital Słupsk)

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Słupsku przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadzonego przez Ministerstwo Zdrowia. Głównym celem programu jest poprawa jakości żywienia, który jest integralnym elementem leczenia szpitalnego pacjentów.

Dzięki założeniom programu w diecie pacjenta pojawiły się dwa, a nawet trzy dodatkowe posiłki w ciągu dnia. Na drugie śniadanie pacjenci otrzymują owoce, a także dodano m.in. posiłek nocny, który podawany jest o godzinie 20.00. Znacząco zwiększył się udział warzyw i owoców w posiłkach. Pacjenci, co istotne, mają możliwość również skorzystania z konsultacji z dietetykiem.

(fot. Szpital Słupsk)

Zgodnie z wytycznymi ministerialnymi na internetowej stronie szpitala codziennie w dni robocze publikowane są jadłospisy oraz zdjęcia minimum 2 przygotowywanych posiłków. Program ma za zadanie zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalu oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów przebywających w szpitalach.

– Cieszymy się, że naszemu szpitalowi udało się przystąpić do programu, który dofinansowuje posiłki w szpitalach, bo zapewnienie odpowiedniego poziomu wyżywienia zwiększa szanse na szybszy powrót pacjentów do zdrowia – mówi Andrzej Sapiński, prezes Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Słupsku. – Każdego dnia nasz personel serwuje pacjentom ok. 360 posiłków przygotowanych zgodnie z wytycznymi programu. Pierwsze sygnały od pacjentów są pozytywne i mamy nadzieję, że nasi pacjenci będą szybciej wracać do zdrowia dzięki smacznym i pożywnym posiłkom.

(fot. Szpital Słupsk)

W szpitalu w Słupsku program został wdrożony od 23 listopada. Ministerstwo Zdrowia zaplanowało, by pilotaż zakończył się 30 czerwca przyszłego roku. Po tym czasie będzie oceniany i na tej podstawie zapadnie decyzja o wprowadzeniu programu na stałe.

oprac. ar

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj