Najstarsza pizzeria w Polsce w słupskim Barze Poranek obchodzi 50-lecie działalności. Na pizzę z kiełbasą pieczarkami czy z boczkiem przychodzą tutaj wszyscy, bez względu na wiek.
Przepis na pizzę się nie zmienia od lat, a receptura trzymana jest w sejfie. Mowa o pizzy z Baru Poranek w Słupsku, która została otwarta 8 marca 1975 roku. To pierwsze i najstarsze takie miejsce w kraju. Co więcej, nieprzerwanie funkcjonuje pod tym samym adresem, a autorską pizzę wypieka się od lat tu w tym samym piecu. Wymianie podlegają tylko grzałki.

(fot. Radio Gdańsk)
Pizzę z Poranka w Słupsku znają wszyscy. Nic dziwnego, w sezonie PSS Społem sprzedaje każdego dnia 400-600 pizz.
Posłuchaj więcej:
Na pomysł otwarcia pierwszej pizzerii w Polsce wpadł w 1974 roku Tadeusz Szołdra z zakładu „Społem”, zainspirowany podróżą do Włoch. Rok później rozpoczęła się sprzedaż. Była to pierwsza pizzeria w Polsce. Początkowo pizza była przygotowywana w kilku smakach: z baraniną, suszonymi grzybami, boczniakami, jajkiem, pieczarkami i kiełbasą. Te dwie ostatnie przetrwały do dziś. Ich receptura nie zmieniła się od początku istnienia lokalu i znana jest tylko nielicznym.
Alek Radomski





