Lato jest szczególnie trudnym okresem dla cukrzyków. Powinni częściej kontrolować poziom cukru we krwi i pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. O tym szczególnie muszą pamiętać osoby, które wybierają się w podróż. – Obniżenie poziomu cukru we krwi może prowadzić do hipoglikemii. Typowe objawy to drżenie rąk, pobudzenie, uczucie silnego głodu. Najbardziej niebezpiecznym objawem jest utrata przytomności. Wtedy należy wezwać pogotowie. Jeśli osoba jest przytomna, to należy podać jej węglowodany. To na przykład cukierek, posłodzona woda czy cola. To zwykle jednak nie wystarcza na długo. By nie dopuścić do ponownego spadku poziomu cukru należy podać węglowodany, które dłużej będą się wchłaniały. To może być kanapka czy makaron – mówiła w audycji „Bądź zdrów” diabetolog Monika Łukaszewicz.
Lekarka ostrzega także przed nadużywaniem alkoholu. – Piwo zawiera dużo węglowodanów i powoduje wzrost poziomu cukru we krwi. Natomiast do hipoglikemii może doprowadzić picie czystych alkoholi, czyli wódki lub whisky. Jeżeli osoba nic nie je, a wypije taki alkohol, to etanol spowoduje niedocukrzenie, czyli zahamowanie syntezy glukozy w wątrobie, która wyrównuje poziom cukru i jest drugim źródłem cukru w organizmie, poza tym z jelit.
Trzeba także pamiętać, żeby w odpowiedniej temperaturze przechowywać leki, szczególnie insulinę. Przewożona w nagrzanym samochodzie może stracić swoje właściwości.
Joanna Stankiewicz