Nie można „zagłodzić raka”, to mit który od lat powtarzany jest przez pacjentów. Ta teoria nie ma nic wspólnego z prawda i jest to udowodnione naukowo- mówił w Radiu Gdańsk dr n. med. Paweł Kabata z Kliniki Chirurgii Onkologicznej Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku. W rozmowie z Joanną Matuszewską wyjaśniał, że wielu pacjentów po diagnozie choroby nowotworowej odstawia cukier, wierząc że ma to wpływ na leczenie nowotworu.
– Ta cała sprawa z „głodzeniem raka” ma swój początek, kiedy przed laty w czasie badań podano liniom komórkowym raka glukozę. Komórki nowotworu zaczęły wtedy się mnożyć. Kiedy glukozę odstawiono, komórki przestały rosnąć. Te badania nie potwierdziły się jednak u ludzi, a historia z „głodzeniem raka” stale krąży wśród chorych i ich rodzin- mówił dr Paweł Kabata.
– Wielu pacjentów po diagnozie choroby nowotworowej natychmiast odstawia cukier. Tymczasem dla nowotworu to sytuacja obojętna, bo on ma zdolność samodzielnego metabolizowania glukozy. Wykorzysta do tego organizm chorego, jego tkankę tłuszczową, mięśnie – tłumaczył lekarz.
Fot. Archiwum prywatne
Mowa była też o żywieniu medycznym i jego znaczeniu dla zdrowia pacjenta.