Dietetyk: Diety „pudełkowe” w przypadku choroby przewlekłej, najlepiej stosować pod kontrolą specjalisty

slomkowska2

– Dieta ma znaczenie dla zdrowia. Jest takie powiedzenie, że nawet jeśli nie wiadomo kto jest ojcem choroby, to z pewnością dieta była jej matką – mówiła w Radiu Gdańsk Anna Słomkowska, dietetyk medyczny i sportowy. W audycji medycznej wyjaśniała jakie diety należy stosować w zależności od choroby, co to jest dietoterapia i czy może znacząco wpłynąć na poprawę stanu zdrowia, W rozmowie z Joanną Matuszewską oceniła też tzw. diety pudełkowe i ich skuteczność oraz zasadność stosowania, w takich chorobach jak cukrzyca, czy schorzenia tarczycy. Mówiła też o tym, czy tzw. detoksy są skuteczne i bezpieczne, jak wybierać diety pudełkowe i czy można im wierzyć.

– Dobrze przed decyzją o skorzystaniu z cateringu zasięgnąć opinii znajomych, którzy już to robili, a także przeczytać opinie użytkowników. Generalnie uważam, że osoby chore powinny zasięgnąć opinii dietetyka, bo nie wszystkie cateringi są godne polecenia. Różna jest też jakość posiłków, kaloryczność może być niezgodna z tą podaną na etykiecie. Czasem posiłki powinny być spożywane w innej kolejności, niż wynika to z menu – mówiła dietetyk.

Fot. Joanna Matuszewska

Przestrzega la też przed stosowaniem diet tzw. mono, czy polegających na wykluczeniu pewnych składników, jak białko. – Niebezpieczne są też na dłuższa metę tzw. diety sokowe, zupowe itp. Nie polecam też diety ketogenicznej. Generalnie w przypadku chorób przewlekłych lub długiego korzystania z cateringów najlepiej zasięgnąć opinii i być pod kontrolą dietetyka. 
 

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj