W Elblągu seniorzy uczą się piec chleb. Prozdrowotną kampanię dla osób 60+ zorganizowało miasto. W środę przez dwie godziny seniorzy poznawali tajniki wyrabiania domowego chleba.
Wykład prowadził znany w kraju i zagranicą specjalista – dr Józef Sadkiewicz z Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego w Bydgoszczy. To nie tylko imię i nazwisko znanej w branży kulinarnej postaci. To także marka. Wieloletnie doświadczenie oraz czternaście lat studiów na ośmiu uczelniach w tematyce żywienia daj gwarancję najnowszej i najwyższej jakości wiedzy.
Dr Sadkiewicz prowadzi Zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego, Instytut Sadkiewicza, Akademię Kulinarną, Akademię Kuchni Myśliwskiej i Klub Smakosza. Doceniany jest w środowisku gastronomicznym na gruncie krajowym i międzynarodowym.
MODA NA DOMOWY CHLEB
– Na szkoleniach coraz częściej mamy zawodowych kucharzy. To dowód na to, że moda na domowy chleb dotarła do restauracji. Samo pieczenie nie jest trudne. Potrzeba tylko cierpliwości i serca. Bez tego nie ma tradycyjnego polskiego chleba – mówi prowadzący warsztaty doktor Sadkiewicz. Na warsztaty przyszły tłumy, nie tylko 60+. Wypełniła się cała sala koncertowa Ratusza Staromiejskiego w Elblągu.
– Mam dzieci w Londynie, one polski chleb kupują tam tylko w polskim sklepie – zapewnia pani Zuzanna.
– Moja córka, jak przyjeżdża z Niemiec, to zabiera jak wraca właśnie chleb, no i pierogi. Bo nigdzie nie ma takiego chleba, tylko w Polsce – dodaje koleżanka kobiety.
Fot. UM Elbląg
Kampania prozdrowotna dla seniorów prowadzona będzie w każda środę do połowy marca. Oprócz zdrowego żywienia, zaplanowano między innymi spotkania dotyczące kondycji fizycznej i schorzeń osób starszych.
„Kierunek: Zdrowie” to cykl bezpłatnych spotkań, dotyczący jednego tematu -zdrowego stylu życia seniorów. Żywienie, właściwa dieta, fitness, pokazy ćwiczeń, rehabilitacja ruchowa to zagadnienia, o których elbląscy seniorzy będą mogli dowiedzieć się od specjalistów z różnych dziedzin.