Kiszka kaszubska, polewka z ryb, ruchanki i soki – to tylko część wyrobów jakich można zasmakować podczas 11. Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego. Przy katedrze Oliwskiej stanęło 40 stoisk z regionalnymi smakołykami. Zdrowymi, świeżymi i pysznymi – jak mówią sami odwiedzający.
TO CO NA POMORZU NAJLEPSZE
– Wszystko wygląda tak pysznie, bywamy co roku i zawsze jesteśmy zadowoleni. Wyroby nie są przemysłowe, ale robione z sercem. To nam pasuje – mówią gdańszczanie.
– Pokazujemy to, co na Pomorzu jest najlepsze – dodaje Krzysztof Pałkowski z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego.
175 PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
Na jarmarku prezentują się koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne oraz przedstawiciele sieci dziedzictwa kulinarnego i restauracje. Na pomorskiej liście produktów tradycyjnych jest 175 pozycji, co daje naszemu regionowi czwarte miejsce w Polsce. – Zależy nam, by te produkty były pokazywane i promowane – podkreśla Pałkowski.
W ramach Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego dowiedzieliśmy się także, jaki produkt i potrawa zwyciężyły w konkursie o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego. Zdobywcy nagród będą reprezentowali nasz region podczas konkursu krajowego we wrześniu, w Poznaniu.
W konkursie o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego zwyciężyły: w kategorii potrawa – Kaszubska gęś rozmarynowa, a w kategorii produkt: pierogi z kaczką, chleb żytni razowy, piwo „Starogdańskie Classic” i śledź karmazynowy.
Sebastian Kwiatkowski/mili