Foodhall jak w Berlinie czy Londynie. Na Wyspie Spichrzów powstaje nowoczesna koncepcja gastronomiczna [FOTO]

Takiego projektu w Trójmieście jeszcze nie było. Na Wyspie Spichrzów w Gdańsku powstanie nowoczesna przestrzeń typu foodhall, gdzie będzie można nie tylko próbować dań restauracyjnych, ale spędzać czas i dobrze się bawić. Projekt nazwano Słony Spichlerz.

Dwa piętra, trzy sale i dwa tysiące metrów kwadratowych, na których znajdą się restauracje i przestrzeń do wspólnego spędzania czasu. Już latem na Wyspie Spichrzów w Gdańsku otwarty zostanie Słony Spichlerz. To projekt, który jest częścią dużej inwestycji Deo Plaza.

– Słony Spichlerz, jako pierwsza tego typu inwestycja w Trójmieście, połączy pod jednym dachem kilkunastu lokalnych i ponadlokalnych gastronomów. Takiej inwestycji w Trójmieście nie ma, choć są na świecie. Będzie tu można zjeść dania z różnych stron świata w atrakcyjnej cenie. Oferta będzie zróżnicowana – zjemy tu ryby, mięso, dania wege, coś na słodko. Warto podkreślić, że nie będzie to streetfood. Serwowane tu będą dania restauracyjne – mówi Lena Dula, dyrektor kreatywna projektu Słony Spichlerz.

Projekt zakłada stworzenie tzw. foodhall, czyli przestrzeni, gdzie będzie można próbować różnych smaków. Pomysłodawcy planują oddanie przestrzeni w sumie 11 lokalom – 9 stanowisk znajdować się będzie na parterze, a dwa na piętrze. W sumie znajdzie się tu miejsce dla 350 gości.

TRZY RÓŻNE SALE


Przestrzeń podzielono na trzy sale: morską (błękitną), która swoim charakterem nawiązywać będzie do nadmorskiej lokalizacji Gdańska, główną, gdzie znajdziemy największą liczbę restauratorów i tapasowo-barową, z założenia najbardziej głośną i imprezową, skierowaną do najmłodszych odbiorców.

– Zapraszamy mieszkańców Trójmiasta. Wychodzimy bowiem z założenia, że jeśli uda nam się stworzyć miejsce, które zaakceptują nasi mieszkańcy i zaczną tu bywać, to turyści, którzy coraz częściej szukają miejsc, gdzie przychodzą i jadają „lokalsi”, również chętnie będą nas odwiedzać. Bardzo zależy nam na tym, by stworzyć legendarne miejsce, które przetrwa kilkadziesiąt lat – opowiada Krzysztof Jancen, zarządca projektu.

– Chcemy stworzyć miejsce spotkań, gdzie będzie można poznać nie tylko nowe smaki, ale po prostu dobrze się poczuć i znaleźć swoje miejsce na Starym i Głównym Mieście. Będziemy uważnie dobierać kolejne elementy, takie jak muzyka, warsztaty, live cooking, spotkania z szefami kuchni. To ma być miejsce doznawania sztuki kulinarnej, ale też miejsce spotkań i zdobywania wiedzy. Stąd mowa o nowej jakości, nie tylko kulinarnej, ale jakości spędzania czasu – dodaje Lena Dula.

PRZEMYŚLANY WYSTRÓJ

Za wystrój Słonego Spichlerza odpowiedzialne jest warszawskie biuro projektowe Belotto Design. Z jednej strony wnętrze nawiązywać będzie do charakteru spichlerza, z drugiej czerpać będzie z rozwiązań designerskich stosowanych w foodhallach w Berlinie, Paryżu czy Londynie.

– Oddajemy część spichlerza w ręce profesjonalistów, osób doświadczonych w realizacji projektów gastronomicznych i eventowych. Ma to być miejsce spotkań mieszkańców i turystów. Miejsce, które przez cały tydzień będzie żyło różnorodnością – mówi Krzysztof Król, rzecznik prasowy Deo Plaza.

Kolejnym projektem w miejscu inwestycji Deo Plaza jest też klub. – Powstanie na ostatnich piętrach spichlerza. Będzie to przestrzeń klubowa, która połączy działania komercyjne z artystycznymi. Będzie miała też roof top z kawiarnią, z której podziwiać będzie można wyjątkową panoramę Gdańska – dodaje Krzysztof Jancen.

Otwarcie strefy gastronomicznej i klubu planowane jest na lipiec tego roku.

Ewelina Potocka/mich

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj