Sztućce między innymi z… mąki ziemniaczanej. Ekologiczny pomysł naukowców z Politechniki Gdańskiej

Naukowcy z katedry Technologii Polimerów Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej opracowali innowacyjną kompozycję polimerową. Ma służyć do produkcji m.in. ekologicznych sztućców jednorazowego użytku, które będą podlegać recyklingowi organicznemu.

Kompozycja to odpowiedź na poparcie przez Parlament Europejski wprowadzenia w UE zakazu sprzedaży przedmiotów jednorazowego użytku, takich jak plastikowe sztućce, słomki, talerze, które są produkowane z tradycyjnych tworzyw sztucznych.

– Do wytworzenia naszych materiałów biopolimerowych wykorzystuje się łatwo dostępne surowce w pełni pochodzenia naturalnego lub surowce pozyskiwane z odnawialnych źródeł, co stanowi istotną przewagę nad stosowanymi powszechnie materiałami ropopochodnymi – tłumaczy prof. Helena Janik, kierownik zespołu badawczego. 

ZAPEWNIA ODPOWIEDNIĄ PRZETWARZALNOŚĆ

– Innowacyjna kompozycja zawiera m.in. skrobię termoplastyczną uzyskaną z mąki ziemniaczanej i dodatki pochodzenia naturalnego oraz biopolimer polilaktyd (PLA). Odpowiedni dobór rodzaju i ilości modyfikatora skrobi termoplastycznej oraz jej kompozycji z PLA zapewnia materiał o pożądanej przetwarzalności oraz podatności na kompostowanie, a także o odpowiednich właściwościach fizyko-mechanicznych produktów gotowych – dodaje prof. Helena Janik.

Jak twierdzą naukowcy, produkty jednorazowe otrzymywane z takiej kompozycji, są trwałe w użytkowaniu. Jednocześnie zachowują przyjazne właściwości dla środowiska naturalnego. Ponadto mogą być kompostowane wraz z resztkami jedzenia i ulegają całkowitej biodegradacji.

MOŻLIWOŚĆ WYTWARZANIA PRODUKTÓW JEDNORAZOWYCH

Naukowcy z Politechniki Gdańskiej podkreślają, że kolejnym atutem ich wynalazku jest możliwość zastosowania metody wytwarzania na jego bazie produktów jednorazowych.

– Granulaty opracowanej skrobi i jej kompozycje z PLA to materiały termoplastyczne, a więc mogą być wykorzystane w produkcji wyrobów jednorazowych metodą formowania wtryskowego lub metodą wytłaczania, uznawanych za jedne z najtańszych i najszybszych metod otrzymywania wyrobów użytkowych z klasycznych tworzyw sztucznych – tłumaczy prof. Helena Janik.

NAJPIERW SZTUĆCE

Jednym z pierwszych produktów przeznaczonych do wdrożenia w oparciu o tę kompozycję są sztućce jednorazowego użytku. Naukowcy z PG przeprowadzili już testy technologiczne otrzymywania prototypu takich sztućców w skali przemysłowej. Współpracowali przy tym z jedną z branżowych firm zainteresowanych wdrożeniem takiego rozwiązania. Badania dowiodły, że opracowane kompozycje charakteryzują się wyższą odpornością termiczną niż produkty z czystego PLA.

DOWIEDLI WYŻSZOŚCI KOMPOZYCJI

Jak twierdzą naukowcy Politechniki Gdańskiej, przeprowadzone badania, obejmujące m.in. ocenę podatności na kompostowanie, zdolność do biodegradacji oraz wpływ na środowisko wodne, wypadły bardzo pozytywnie. Wyniki dowodzą o wyższości opracowanych kompozycji nad istniejącymi na rynku rozwiązaniami.

Kompozycje polimerowe są przedmiotem patentu europejskiego o numerze EP3064542, a ochrona utrzymywana jest w Polsce, Niemczech, Francji oraz Wielkiej Brytanii.

Włodek Raszkiewicz rozmawia z profesor Heleną Janik o wynalazku z Politechniki Gdańskiej, jednorazowych biodegradowalnych sztućcach produkowanych ze skrobi ziemniaczanej. Do tej rozmowy włączyli się, współautor patentu doktor Maciej Sienkiewicz i Robert Bajko z Centrum Transferu Wiedzy i Technologii działającego przy uczelni. Posłuchaj:

oprac. mkul

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj