Ceny żywności na tegoroczne święta Bożego Narodzenia będą o ok. 7 proc. wyższe niż rok wcześniej. Więcej zapłacimy za sałatkę warzywną i potrawy z kapusty kiszonej. Droższe będą ciasta i pieczywo – informuje bank BNP Paribas.
Największa skala podwyżek dotyczyć będzie owoców i warzyw, mięsa oraz cukru. Bank przypomina, że ostatni raz z tak silnym wzrostem mieliśmy do czynienia w 2007 roku.
PIECZYWO DROŻEJE STOPNIOWO OD 2 LAT
Według danych, pieczywo drożeje stopniowo od czerwca 2017 roku. Wzrosty przyspieszyły w drugiej połowie 2018 roku w efekcie suszy i niskich zbiorów. Niemniej, 2019 rok był już zdecydowanie lepszy dla upraw zbóż, produkcja wzrosła, co wyhamowało podwyżki na rynku pieczywa. Analitycy banku spodziewają się, że chleb i bułki będą o około 5-7 proc. droższe niż podczas ubiegłorocznych świąt.
CUKIER DROŻSZY O PONAD 20 PROCENT
Analitycy zaznaczają jednocześnie, że istotnie więcej będzie nas natomiast kosztowało przygotowanie świątecznych wypieków, szczególnie tych o dużej zawartości cukru. Za surowiec ten zapłacimy bowiem o ponad 20 proc. więcej niż jeszcze rok temu, co można tłumaczyć przewidywaniami słabszych światowych zbiorów w nadchodzącym sezonie.
– Droższa o 9-11 proc. w relacji rocznej będzie także mąka. Z drugiej strony ceny twarogu, wykorzystywanego do wypieku sernika, to koszt jedynie (w kontekście innych wzrostów) o ok. 1-2 proc. wyższy niż w grudniu 2018 roku. Nieznacznie tańsze mogą być jaja, chyba że konsument wybierze jaja z chowu wolnowybiegowego, które są o ok. 20 groszy za sztukę droższe niż z chowu klatkowego. Z kolei istotnie niższe od zeszłorocznych będą ceny masła. Za kostkę można płacić nawet 15 proc. mniej niż w grudniu 2018 roku – informują analitycy.
WZROST CEN TRZODY
Według BNP Paribas rozwój Afrykańskiego Pomoru Świń nie tylko w Chinach, ale też w innych krajach Azji i związany z tym duży popyt na wieprzowinę z Unii Europejskiej, przełożyły się na silne wzrosty cen trzody w punktach skupu, co z kolei mocno odczuwają konsumenci. W sklepach mięso wieprzowe oraz wędliny będą ok. 10-12 proc. droższe wobec grudnia 2018 roku. Z drugiej strony ceny drobiu będą kształtowały się na poziomie o 2-3 proc. wyższym w relacji rocznej, zaś w przypadku wołowiny będą zbliżone bądź nieznacznie niższe, niż w ubiegłym roku.
Analitycy uważają, że śledzie oraz filet z morszczuka mogą być o ok. 4-6 proc. droższe w relacji rocznej. Z kolei ceny karpia prawdopodobnie będą zbliżone do ubiegłorocznych.
CENY WARZYW TEŻ WIĘKSZE
Jak informuje BNP Paribas, ceny detaliczne świeżych warzyw będą o ok. 11-14 proc. wyższe w relacji rocznej. Co prawda po zeszłorocznych wzrostach cen, marchew i pietruszka przed świętami powinny być tańsze o ok. 7 proc. rok do roku, ale za to cebula będzie prawdopodobnie o ponad 30 proc. droższa, zaś ceny ziemniaków osiągają niespotykany od lat poziom, nawet o 80 proc. wyższy niż w grudniu 2018 roku. Jednocześnie, na skutek niższych zbiorów, związanych z wiosennymi przymrozkami, wyższe o ok. 50 proc. będą nieodzowne do sałatki jarzynowej i szarlotki – jabłka.
PAP/oprac. mkul