Pączki brzozowe lepsze niż kawa. Dlaczego warto wspomagać się naturalnymi napojami?

Anginka, znana jako geranium, to naturalny oczyszczacz powietrza z niechcianych patogenów. Ma piękny cytrusowy zapach i polecana jest do dezynfekcji. Do walki z jesiennymi infekcjami warto wykorzystać pączki lipy. Nawyki kawowe warto zrewidować, kierując się w stronę ziół.

W programie Zielarka w Radiu Gdańsk rozmawiają Hanna Wliczyńska-Toczko i Dorota Grądzka, fitoterapeutka, naturoterapeutka, zielarka.

– Życiodajną moc pączków brzozowych możemy wykorzystywać w naparach i maceratach. Brzoza i jej pączki mają właściwości przeciwzapalne, oczyszczające, łagodzące różne dolegliwości. Jeśli cierpimy na dnę moczanową, podniesiony poziom kwasu moczowego czy po prostu nie wiemy, co nam jest, powinniśmy spojrzeć w kierunku pączków brzozy już teraz – doradzała Dorota Grądzka.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj