Miód, propolis, pierzga i inne produkty pszczelarskie. ” W tym jest zawarta cała apteka”

Czerwiec to czas miodobrania. O produktach pszczelich, ich licznych zaletach i zastosowaniu Hanna Wilczyńska-Toczko rozmawiała z Dorotą Grądzką, fitoterapeutką, naturoterapeutką, zielarką.
– Pszczoła to bardzo żywotne stworzenie, które potrafi wyprodukować coś tak cudownego, co nazywamy miodem. Ten produkt jest czysty pod względem chemicznym i biologicznym. Bo pszczoła ma to do siebie, że jeżeli pozyska pyłek, który jest czymś zatruty, czy to środkami ochrony roślin, czy innymi niedobrymi dla nas substancjami, to ona z tym do ula nie doleci, lecz umrze po drodze. Co ciekawe, w miodzie jest ponad 300 różnych związków. To bogate i łatwo przyswajalne źródło węglowodanów, białka i minerałów. Można powiedzieć, że cała apteka zawarta jest w miodzie – wylicza Dorota Grądzka.

Ale miód nie jest jedynym produktem pszczelim. Warto też zainteresować się propolisem, pyłkiem pszczelim czy pierzgą. I o nich też znajdziemy wiele przydatnych informacji w audycji.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj