Cebula, kurkuma, pietruszka. To tylko niektóre naturalne barwniki. Jak łatwo i ekologicznie pomalować z ich pomocą jaja?

Coraz więcej z nas sięga po ekologiczne produkty. Częściej odchodzimy także od malowania pisanek farbkami chemicznymi i używamy do tego naturalnych zamienników. Jak zatem uzyskać kolor niebieski, czerwony i wiele innych? Sprawdziliśmy.

Jednym z bezpieczniejszych zamienników są oczywiście barwniki spożywcze, które możemy kupić w wielu sklepach. My postanowiliśmy sprawdzić, jak można ubarwić pisanki tym, co posiadamy w kuchni.

ŁUPINY Z CEBULI

To jeden z najpopularniejszych sposobów na zabarwienie jajek na kolor mocnej czerwieni/pomarańczu. Do wody z gotującymi się jajkami powinniśmy włożyć łupiny cebuli. Im będzie ich więcej, tym intensywniejszy uzyskamy kolor.

HERBATA

Najzwyklejszą czarną herbatą możemy zabawić jajka na kolor brązowy. Intensywność zależy od tego, ile łyżek herbaty użyjemy i tego jak jasna będzie naturalna barwa jajka. Możemy również poeksperymentować z zieloną i czerwoną herbatą. Napar z hibiskusa da nam piękny czerwony odcień.

KURKUMA

Ta przyprawa pozwoli nam uzyskać żółte pisanki. Jeżeli jajka będą naturalnie ciemne, wtedy żółty będzie bardziej wpadał w pomarańcz. Uwaga, kurkuma jest bardzo intensywnym naturalnym barwnikiem. Uważajmy więc, by przyprawa nie pofarbowała tego, czego nie powinna.

CZERWONA KAPUSTA

Mogłoby się wydawać, że dzięki niej uzyskamy czerwony barwnik. Nic bardziej mylnego. Dzięki gotowaniu jajek w wywarze z czerwonej kapusty uzyskamy niebieskie pisanki.

Jeżeli będziemy chcieli uzyskać fioletowy kolor jajek, powinniśmy do czerwonej kapusty dolać nieco octu.

PIETRUSZKA

Zielony kolor naszych pisanek otrzymamy, dodając do wody pietruszkę. Im będzie jej więcej, tym intensywniejszy kolor uzyskamy.

BURAKI

Dzięki burakom lub sokowi z tych warzyw możemy pomalować jajka na odcienie czerwieni – od różu po intensywną czerwień, w zależności od ilości buraka.

JAK ŁATWIEJ OBRAĆ JAJKA?

Wszystko zależy od świeżości jajek. Starsze będzie nam łatwiej obrać. Świeże jajka mają wyższy – czyli bardziej kwaśny – odczyn pH. To powoduje, że zawierająca dużo keratyny błonka, która znajduje się pomiędzy skorupką a białkiem, ciężej się obiera. Jest jednak na to rada. Jednym ze sposobów jest dodanie do wody podczas gotowania sody oczyszczonej. Niektórzy twierdzą jednak, że wpływa ona źle na smak jajek.

Kolejnym sposobem jest włożenie ugotowanego jajka do szklanki z zimną wodą, przykrycie dłonią i potrząśnięcie, to powinno pomóc w obraniu jajka ze skorupki.


Anna Polcyn-Czaplewska

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj