Brązowy jest doskonałą przekąską, z zielonego można zrobić nalewkę. Orzech włoski i jego właściwości

Lubimy zajadać się nimi zimą, ale to z zielonych owoców można zrobić leczniczą nalewkę. Dorota Grądzka, fitoterapeutka, naturoterapeutka i zielarka opowiadała w rozmowie z Hanną Wilczyńską-Toczko o niezwykłych właściwościach orzecha włoskiego.
Dorota Grądzka podkreślała, że do zrobienia nalewki potrzebne są zielone owoce orzecha włoskiego, które można łatwo pokroić nożem. Jednak lecznicze właściwości mają też inne części tej rośliny.

– Surowcem zielarskim jest też liść orzecha. Możemy wykorzystać nawet gałązki, korę, a także pączki męskie i żeńskie. Jak widać, całe drzewo jest jednym wielkim surowcem zielarskim – mówiła zielarka.

Fitoterapeutka opowiadała również o korzystnym wpływie owoców orzecha włoskiego na mózg, do którego są uderzająco podobne.

– Często mówimy, że wystarczy spojrzeć na kształt danego składnika pokarmowego, w tym przypadku orzecha. Ci, którzy znają trochę anatomię, a przecież nawet w szkole oglądamy zdjęcia czy rysunki mózgu, to widzimy niezwykłe podobieństwo. Połówka orzecha włoskiego przypomina ludzki mózg, więc od razu widać, że będzie dobrze działać na centralny układ nerwowy. W medycynie chińskiej mózg nazywany jest „morzem szpiku”, a za tworzenie i jakość szpiku odpowiadają nerki, które są wzmacniane właśnie przez owoc orzecha włoskiego – wyjaśniała Dorota Grądzka.

Naturoterapeutka opowiadała też o możliwych zastosowaniach wrotyczy, lipy i dziurawca.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj