Okazja, by zobaczyć radio „od środka”. Dzień otwarty Studia Kościerzyna

Pierwsze sierpniowe „Muzyczne Lato z Radiem Gdańsk” nadawaliśmy z Kościerzyny. Poza tradycyjną już wyjazdową audycją, spotkaniami z wyjątkowymi gośćmi i poszukiwaniem „Pomorskiego Przysmaku” w piątek 5 sierpnia nasi słuchacze mieli okazję zobaczyć, jak wygląda praca w radiu. W rolę przewodnika po naszej redakcji w Kościerzynie wcieliła się Tatiana Slowi.

Nasza kościerska siedziba działa od końca stycznia, ale z powodu pandemii jej oficjalne otwarcie odbyło się 20 kwietnia. Mieści się w budynku Domu Kultury przy ulicy Długiej 31. Podczas „Muzycznego Lata z Radiem Gdańsk” w Kościerzynie słuchacze mogli zwiedzić studio i zobaczyć, jak wygląda funkcjonowanie radia „od środka”.

O technicznych aspektach pracy radiowca opowiadała Tatiana Slowi. Naszym pierwszym gościem był Błażej z Łubiany. Po wizycie powiedział: „Nie wiedziałem, że dziennikarz, który nagrywa tutaj w studio zajmuje się tyloma rzeczami ze strony technicznej. Ma całkiem sporo rzeczy, o których musi myśleć i nie może zapomnieć, co może być przyczyną dodatkowego stresu.”

Drugim gościem była mała Józia z mamą. Powiedziała nam, że praca radiowca jej nie interesuje, bo chce zostać lekarzem. Obiecała za to, że jak już skończy medycynę, to może skorzystać z zaproszenia do programu „Bądź zdrów”.

GOŚCIE RADIA GDAŃSK

„Muzyczne Lato z Radiem Gdańsk” to również goście, których usłyszeliśmy w trakcie audycji. Pierwszym z nich był burmistrz Kościerzyny Michał Majewski. O historii miasta opowiedział dyrektor Muzeum Ziemi Kościerskiej Krzysztof Jażdżewski.

Podczas audycji dowiedzieliśmy się również, które miejsca w Kościerzynie warto odwiedzić, a zajął się tym Prezes Lokalnej Organizacji Turystycznej LOT Serce Kaszub Michał Kupc, który jest także prezesem kościerskiego basenu. Nie zabrakło tematów sportowych, a w nich doskonale czuje się Szymon Kropidłowski, czyli mistrz i wicemistrz World Games 2022 oraz złoty medalista Mistrzostw Świata, który ustanowił rekord świata w pływaniu w płetwach. No i oczywiście wzięliśmy na tapet kolejny „Pomorski Przysmak”. Tym razem próbowaliśmy tamtejszych ryb w occie, zaprawionych w słoiki.

Sprawozdanie z całej wyjazdowej audycji możecie znaleźć TUTAJ.

jk/aKa

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj