Jesień to idealna pora na robienie kiszonek. Warto eksperymentować kisząc owoce czy warzywa, a także robiąc soki na zimę-radzi Marcin Kisielewski, nauczyciel ze słupskiego „Mechanika”.
– Można i trzeba próbować różnych rozwiązań. To na przykład mięta dodawana do kapusty kiszonej, czy porzeczki do ogórków – opisuje Marcin Kisielewski, nauczyciel ze słupskiego „Mechanika”. – To daje nowe smaki, często zaskakujące. Proponuję również robienie soków. Ja na przykład wyciskarką zrobiłem sok z kapusty, który z łyżką soli smakuje wyśmienicie. Jest bombą witaminową i pożytecznych bakterii na jesień i zimę-.
Na przełomie września i października warto kisić marchewki, kapustę, buraki, a z owoców przede wszystkim jabłka. Marcin Kisielewski jest też w finale konkursu Nauczyciel Roku. Pedagog z Zespołu Szkół Mechanicznych i Logistycznych w Słupsku znalazł się w gronie trzynastu osób z całego kraju. -To dla mnie ogromne wyróżnienie bez względu na to jak to się skończy. Sama nominacja jest czymś wspaniałym -dodaje.
Marcin Kisielewski był gościem miejskiego programu Radia Gdańsk Studio Słupsk 102 FM. Posłuchaj całej rozmowy:
Przemysław Woś / kan